-
Het kabinet wil het aantrekkelijker en makkelijker maken om leraar te worden. Leraren moeten bijvoorbeeld bevoegdheden kunnen stapelen en zich kunnen specialiseren. Ook moeten zij voortaan in meerdere onderwijssectoren tegelijk kunnen werken. Voorwaarde voor succes is dat het kabinet de loonkloof met het voortgezet onderwijs dicht, voorziet de PO-Raad.
-
Op 1 januari 2020 hopen Jan van de Ven, Thijs Roovers en René Kneyber een nieuwe beroepsvereniging voor en vooral door leraren te lanceren. In dagblad Trouw vertellen de docenten dat ze de steun hebben van meer dan 10.000 leraren. Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, is blij met het grote animo voor de beroepsvereniging.
-
Het ministerie van OCW heeft een onvolledige brief aan schoolbesturen verzonden over het leveren van basisgegevens van hun leraren voor het lerarenportfolio (voorheen lerarenregister). De brief van het ministerie legt niet uit dat schoolbesturen ervoor kunnen kiezen geen gegevens aan te leveren.
-
Mag een zij-instromer het opleidingstraject in het praktijkonderwijs volgen?
Het levert geen probleem op als een zij-instromer het opleidingstraject in het praktijkonderwijs volgt en niet in het basisonderwijs of speciaal (basis)onderwijs. Een leraar met een Pabogetuigschrift is bevoegd om les te geven in het praktijkonderwijs. De stage kan dus prima binnen het praktijkonderwijs gevolgd worden, later is het mogelijk om evt. ook in het (speciaal) basisonderwijs te werken.
-
Alexander Rinnooy Kan constateert dat leraren zich veel te weinig betrokken hebben gevoeld bij de versterking van de beroepsgroep. Dat schrijft hij in het advies 'Verkenning Leraren' dat hij op 14 november aan minister Arie Slob (onderwijs) heeft aangeboden. De minister stuurt binnenkort een beleidsreactie naar de Tweede Kamer.
-
Met de verruiming van het loopbaan- en ontwikkelperspectief van leraren wil de Onderwijsraad het beroep van leraar aantrekkelijker maken. Dat staat in het advies ‘Ruim baan voor leraren. Een nieuw perspectief op het leraarschap’, dat op 7 november is verschenen.
-
10-10-2018
Het Platform Samen Opleiden & Professionaliseren, de VO-raad en de PO-Raad brengen in kaart welke huisacademies er in het basis- en voortgezet onderwijs zijn. Het Kohnstamm Instituut voert dit onderzoek uit. Via een vragenlijst komen we meer te weten over hoe huisacademies zijn georganiseerd, op welke doelgroepen zij zich richten, en welke professionaliseringsactiviteiten er worden aangeboden.
-
02-10-2018
Iedere school kan werkdruk tegengaan door die bespreekbaar te maken en een passende aanpak te kiezen. Vanuit die gedachte is het digitale Platform Werkdruk ontwikkeld, te vinden op www.platformwerkdrukpo.nl. Leraren, schoolleiders, beleidsmedewerkers en schoolbestuurders kunnen hier terecht voor kennis, praktijkverhalen en praktische tools die helpen werkdruk in primair onderwijs aan te pakken.
-
21-06-2018
PO-Raad, VO-raad en MBO Raad vinden het onbegrijpelijk dat minister Slob vasthoudt aan de verplichte levering van lerarengegevens door schoolbesturen voor een lerarenregister dat voor onbepaalde tijd is uitgesteld. De minister houdt daarmee geen rekening met het gebrek aan draagvlak in de sectoren onder leraren, schoolleiders en schoolbesturen. Terwijl de minister onlangs constateerde dat het verplichte register te veel een doel op zich was geworden, lijkt nu de gegevenslevering het doel op zich te worden.
-
29-08-2017
Het oplopende lerarentekort in het primair onderwijs is een groot probleem. Vanuit de sector, in de media en in de politiek duiken daarom de laatste tijd verschillende oplossingen hiervoor op. De PO-Raad verzamelt en analyseert enkele van deze ideeën. In dit bericht leggen we uit waarom het verlagen van de instroomeisen van lerarenopleidingen géén goed idee is.