• Geen twee, maar vier jaar nemen de scholen van Aves om hun plannen voor het Nationaal Programma Onderwijs uit te voeren. ,,We zijn blij met alle aandacht en de middelen vanuit Den Haag”, zegt bestuurder Jos Timmermans. ,,Maar zoveel geld in zo korte tijd inzetten, daarvan zeiden we meteen: dat kunnen onze scholen, onze leerlingen en de sector niet aan.”

  • Bijna 80% van de schoolbesturen wil de komende twee jaar extra personeel inzetten. Maar 42% van hen weet niet waar ze dat personeel vandaan moeten halen. Uit een ledenpeiling van de PO-Raad blijkt dat het lerarentekort scholen verhindert de middelen van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) in te zetten zoals zij denken dat het effectief is om door corona opgelopen leervertraging in te lopen. ,,Er zijn op heel veel plekken onvervulde vacatures. De nood is hoog in de Randstad, maar ook in heel veel andere regio's loopt het personeelstekort op. Scholen moeten noodgedwongen improviseren'', zegt Freddy Weima, voorzitter van de PO-Raad. 

  • Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) moet met een plan komen om het personeelstekort in de kinderopvang in kaart te brengen en aan te pakken. Een motie van D66 voor een arbeidsmarktvisie die dit voorschrijft, is afgelopen dinsdag aangenomen. De PO-Raad schuift graag aan bij de gesprekken: kinderopvang en onderwijs vloeien immers steeds meer samen.