• Met Alle Respect! is dé conferentie over sociale veiligheid in het onderwijs. Elke leraar wil een veilige sfeer in de klas creëren en zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn. Maar dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Reserveer woensdag 14 april vast in je agenda en maak werk van een sociaal veilig schoolklimaat.

  • ‘Samen aan zet’ is het motto van de Week Tegen Pesten 2020. In de Week Tegen Pesten – van 21 tot en met 25 september 2020 - staat het aanpakken van pesten en het werken aan een sociaal veilige school centraal. Wil je hier aandacht aan besteden op jouw school? Lesmateriaal voor het primair onderwijs vind je hier.

  • De PO-Raad is verheugd dat het veiligheidsgevoel op scholen hoog is. In 2018 voelt zo’n 97% van de leerlingen in het primair onderwijs zich veilig, tegenover 94% van het personeel. Daarnaast blijkt dat het aantal pestgevallen op scholen tussen 2016 en 2018 met 15.000 leerlingen is gedaald. Dit blijkt uit de kamerbrief en resultaten van de Veiligheidsmonitor 2018 die vandaag werden gepubliceerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

  • De PO-Raad is verheugd dat in het primair onderwijs 90 procent van de leerlingen (bijna) nooit te maken krijgt met pesten. In 2018 is het aantal leerlingen dat gepest wordt gedaald naar 10 procent. In 2014 was dit nog 14 procent. Dit blijkt uit cijfers vandaag gepubliceerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit zijn eerste resultaten van de Veiligheidsmonitor 2018.

  • Minister Arie Slob (Onderwijs) is blij met de stappen die scholen hebben gemaakt als het gaat om het bevorderen van sociale veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen gemakkelijker praten over pestgedrag, scholen voortvarend aan de slag zijn gegaan met anti-pestprogramma’s en sociale veiligheid meer monitoren.

  • Een pestprotocol zou schijnveiligheid bieden, waarschuwt dagblad De Stentor afgelopen zaterdag. 'Het gevaar bestaat dat de oren en ogen voor pesten worden gesloten, zodra de eisen van het protocol zijn afgevinkt', zegt voorzitter Patricia Bolwerk van de landelijk werkende stichting Stop Pesten Nu. De PO-Raad reageert in het artikel dat een protocol scholen wel degelijk houvast biedt. 

  • Het begin van het schooljaar is hét moment om te werken aan een gezellige en veilige groep. De Week Tegen Pesten helpt daarbij. Dit schooljaar is het thema: Online pesten. Pak ’t aan!

  • Het is voor leraren ingewikkeld pestgedrag te herkennen en dat lukt ook niet altijd goed. Dat stelt onderzoeker Beau Oldenburg in haar proefschrift waarop ze deze maand aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert.

Pagina's