• De PO-Raad is verheugd dat het veiligheidsgevoel op scholen hoog is. In 2018 voelt zo’n 97% van de leerlingen in het primair onderwijs zich veilig, tegenover 94% van het personeel. Daarnaast blijkt dat het aantal pestgevallen op scholen tussen 2016 en 2018 met 15.000 leerlingen is gedaald. Dit blijkt uit de kamerbrief en resultaten van de Veiligheidsmonitor 2018 die vandaag werden gepubliceerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

  • De PO-Raad is verheugd dat in het primair onderwijs 90 procent van de leerlingen (bijna) nooit te maken krijgt met pesten. In 2018 is het aantal leerlingen dat gepest wordt gedaald naar 10 procent. In 2014 was dit nog 14 procent. Dit blijkt uit cijfers vandaag gepubliceerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit zijn eerste resultaten van de Veiligheidsmonitor 2018.

  • Minister Arie Slob (Onderwijs) is blij met de stappen die scholen hebben gemaakt als het gaat om het bevorderen van sociale veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen gemakkelijker praten over pestgedrag, scholen voortvarend aan de slag zijn gegaan met anti-pestprogramma’s en sociale veiligheid meer monitoren.

  • Een pestprotocol zou schijnveiligheid bieden, waarschuwt dagblad De Stentor afgelopen zaterdag. 'Het gevaar bestaat dat de oren en ogen voor pesten worden gesloten, zodra de eisen van het protocol zijn afgevinkt', zegt voorzitter Patricia Bolwerk van de landelijk werkende stichting Stop Pesten Nu. De PO-Raad reageert in het artikel dat een protocol scholen wel degelijk houvast biedt. 

  • Het begin van het schooljaar is hét moment om te werken aan een gezellige en veilige groep. De Week Tegen Pesten helpt daarbij. Dit schooljaar is het thema: Online pesten. Pak ’t aan!

  • Het is voor leraren ingewikkeld pestgedrag te herkennen en dat lukt ook niet altijd goed. Dat stelt onderzoeker Beau Oldenburg in haar proefschrift waarop ze deze maand aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert.

  • In 2016 zijn in het basis- en voortgezet onderwijs minder kinderen gepest dan in 2014. Toch krijgen er nog steeds iedere dag te veel kinderen mee te maken. De strijd tegen het pesten moet daarom onverminderd worden doorgezet. Dat meldt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) maandag aan het begin van de Week tegen het Pesten.

  • Tijdens de zomervakantie vonden aanslagen plaats in Duitsland en Frankrijk en een couppoging in Turkije. Onderwerpen die mogelijk ter sprake zullen komen op school. Stichting School en Veiligheid geeft scholen advies hoe hiermee om te gaan.

Pagina's