• Basisschool Olof Palme uit Drunen krijgt vandaag de Lentekriebels Award 2018 uitgereikt. Met deze award prijst Rutgers basisscholen waar relationele en seksuele vorming een vast onderdeel is van het schoolcurriculum. De Drunense basisschool wordt bekroond omdat zij de lessen al jaren op een creatieve en structurele manier vormgeeft. Zo hebben zij een “vraag maar raak club”, waarbij leerlingen vragen van andere leerlingen beantwoorden over onder andere relaties en seksualiteit.

  • De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het primair onderwijs en vindt plaats van 19 t/m 23 maart 2018. Deelnemende scholen geven deze week les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De projectweek kan een opstapje zijn om vaker aandacht te besteden aan dit thema.

  • De reeks getuigenissen die door #MeToo naar boven komen, maken duidelijk dat seksuele integriteit extra aandacht verdient. Stichting School & Veiligheid biedt scholen een handreiking om hier schoolbreed mee aan de slag te gaan. De visie is gebaseerd op kennis uit onderzoek en geeft ook inzicht in wat volgens de wet kan en mag. 

  • Er moet nog veel verbeterd worden om met seksuele en relationele vorming in het onderwijs seksueel geweld tegen kinderen te voorkomen, stelt Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer in haar rapport ‘Effectief preventief’. Er zijn nog geen bewezen effectieve methodes voorhanden en één op de vier basisscholen besteedt überhaupt geen aandacht aan (het voorkomen van) seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat moet beter, vindt ook de PO-Raad.