De VO-raad en PO-Raad, sectororganisaties voor respectievelijk voortgezet en primair onderwijs, zijn samen op zoek naar een ervaren beleidsadviseur Privacy, Informatiebeveiliging en Informatiemanagement die ICT laat werken voor het onderwijs in verband met zwangerschapsverlof gedurende de maanden januari - mei 2022 (0,6 fte).

Je komt te werken in een hecht en deskundig team van zes beleidsadviseurs. Als team Digitalisering, Privacy en Informatiemanagement (DPI) werken jullie aan de verdere bewustwording van de kansen en risico’s van digitalisering binnen schoolbesturen en scholen. In het DPI-team komen verschillende disciplines samen. We richten ons met name op de randvoorwaarden van de inzet van ICT, dus niet op het onderwijs zelf. Binnen het team komt jouw focus vooral te liggen op wettelijke eisen rondom privacy en de technische en organisatorische eisen van informatiebeveiliging en informatiemanagement. 

Door recentelijke ransomware aanvallen en hacks neemt de politieke en maatschappelijke druk op besturen en scholen toe om aan de slag te gaan met deze thema’s. Gelukkig zien schoolbesturen zelf ook het belang hiervan in. Vanuit de raden werken we aan verdere bewustwording, we bieden handelingsperspectief en ondersteuning aan schoolbesturen en scholen. We werken daarbij intensief samen met relevante organisaties, zoals Kennisnet en SIVON. Daarnaast onderhoud je vanuit je rol als belangenbehartiger contact met stakeholders, zoals het ministerie van OCW, de Autoriteit Persoonsgegevens en private partijen. 
 

Wie ben jij?

 • Wil je scholen en besturen verder helpen bij de inzet van ICT in hun onderwijs?
 • Ben jij degene die een sectorale oplossing zoekt voor complexe ict-vraagstukken op het gebied van privacy en informatiebeveiliging? En beschik je over vaardigheden zoals adviseren in een politiek-bestuurlijke context, processen coördineren en helder communiceren?
 • Ben je bekend met thema’s als privacy (AVG), informatiebeveiliging, architectuur en informatiemanagement?
 • Ben je op zoek naar een tijdelijke en veelzijdige functie waarin je veel professionele contacten opdoet waarop je verder kunt bouwen? 

Wat ga je doen?

 • Je werkt aan de verbetering van privacy en informatiebeveiliging in het primair en voortgezet onderwijs. Daarbij ben je verantwoordelijk voor heldere communicatie naar leden en stakeholders over wet- en regelgeving, waaronder de Archiefwet, de AVG en het Privacyconvenant. Ook onderhoud je contacten met o.a. het ministerie van OCW, de Autoriteit Persoonsgegevens en private partijen.
 • Binnen het Netwerk Informatiebeveiliging en privacy PO/VO komt je rol als belangenbehartiger goed uit de verf; je voert lobby richting andere partijen over actuele privacy en beveiligingsvraagstukken die door privacy officers en functionarissen gegevensbescherming worden aangedragen. Ook peil je de behoefte aan ondersteuning in de vorm van bijvoorbeeld handreikingen of webinars.
 • Je voert gesprekken met schoolbesturen over het belang van informatiemanagement, welke knelpunten zij ervaren en welke activiteiten en ondersteuning er nodig is. Daarbij zet je stappen om samenwerking en kennisdeling tussen schoolbesturen te bevorderen en voer je lobby richting stakeholders. 
 • Jouw werkzaamheden zijn gefocust op het bevorderen van samenwerking, kennisdeling en bewustwording bij schoolbestuurders, schoolleiding en stafmedewerkers omtrent de onderwerpen privacy, beveiliging, architectuur en informatiemanagement.
 • Binnen het team Digitalisering, Privacy en Informatiemanagement van de PO-Raad en VO-raad zoek je continu afstemming over de inhoud en aard van je werkzaamheden.

Wij vragen van jou:

 • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring in de publieke sector of bij een belangenorganisatie en je hebt veel ervaring met het coördineren van beleidsprocessen.
 • Affiniteit met of (basis)kennis over de thema’s privacy (AVG), informatiebeveiliging, architectuur en informatiemanagement.
 • Affiniteit met het (funderend) onderwijs.
 • Eem academisch denk- en werkniveau en analytische vaardigheden.
 • Aantoonbaar inzicht in en kennis van strategische en organisatorische processen.
 • Uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatie- en presentatievaardigheden. 

Wij bieden:

 • De gelegenheid om in de periode van januari tot eind mei 2022 bij te dragen aan de ontwikkeling van digitalisering, privacy en informatiemanagement in het primair en voortgezet onderwijs. De functie is ingeschaald in schaal 11 en kent een uitstekend pakket secundaire arbeidsvoorwaarden. Detachering of inhuur is ook mogelijk.

Meer weten en solliciteren

Als je geïnteresseerd bent in deze functie kun je tot en met 19 november 2021 een sollicitatiebrief en cv sturen naar vacature@vo-raad.nl. De sollicitatiegesprekken vinden in de tweede helft van november plaats.

Meer informatie over deze functie is verkrijgbaar bij Gert-Jan van den Berg, teamleider, via gert-janvandenberg@vo-raad.nl of 030 232 48 00. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.