Wil jij bijdragen aan de start van de ontwikkeling van een nieuw dataplatform? De PO-Raad biedt een unieke kans om jouw kennis en kunde in te zetten voor het oplossen van datavraagstukken voor de ontwikkeling van diverse informatieproducten, waaronder de applicaties van Vensters. Als Data Scientist ontwikkel je verklarende en voorspellende indicatoren en rapportages voor onze gebruikers om daarmee hun werk te versnellen en te verbeteren.

De PO-Raad is per 1 oktober op zoek naar:

Medior Data Scientist Vensters  0,8 fte (vervanging zwangerschapsverlof)

De functie

De PO-Raad en VO-raad werken samen aan de ontwikkeling van diverse online informatieproducten voor scholen en besturen. De programmateams van de sectorraden ontwikkelen en beheren deze online applicaties. Instrumenten die scholen en besturen in het funderend onderwijs helpen bij hun sturing en verantwoording.

Je stapt in op een moment dat de aanbesteding van een nieuw dataplatform in volle gang is. De PO-Raad en VO-raad starten met de ontwikkeling in het begin van het nieuwe jaar. Er ligt inmiddels een architectuurvisie en een datamodel. Je gaat uitvoerend aan de slag met datascience, inclusief datapreparatie, data-analyse, en presentatie voor zowel onze bestaande informatieproducten als het nieuwe dataplatform. Een belangrijk onderdeel van je werk is ook het vertalen en concretiseren van business- en onderzoeksvragen samen met onze gebruikers. Dit doe je niet alleen: je gaat  werken in een team dat zich bezighoudt met onderwerpen als verantwoording, onderwijskwaliteit, sociale veiligheid, financiën, benchmarking en schoolkeuze. Je sparringpartners binnen de organisatie zijn beleidscollega’s en projectleiders die zich bezig houden met belangenbehartiging en sectorontwikkeling.

De belangrijkste werkzaamheden van de functie zijn:

 • Bijdragen aan de vernieuwing van (data) producten en –toepassingen;
 • Het vertalen van gebruikerswensen naar concrete indicatoren of rapportages;
 • Het bewerken en combineren van verschillende gegevensbronnen en het automatiseren hiervan;
 • Het analyseren, overbrengen en visualiseren van resultaten en het formuleren van conclusies;
 • Het succesvol samenwerken in een divers projectteam bestaande uit projectmedewerkers, ontwikkelaars en onderzoekers.

Wij vragen

Als medior Data Scientist heb je ervaring opgedaan met data-analyse, datamining, datakwaliteit en datamanagement. Je kunt inzicht geven in ruwe data en dat communiceren in begrijpbare taal. Je raakt enthousiast van de kansen die je ziet om datascience, in te zetten voor de sturings- en verantwoordingsinformatie van scholen. Onderwijsontwikkelingen volg je dan ook met interesse. Je beschikt over uitstekende analytische vaardigheden en je hebt gevoel voor visualisatie en presentatie van resultaten. Jouw werkwijze kenmerkt zich door een projectmatige en nauwkeurige aanpak. Je zoekt actief de samenwerking met anderen. Daarnaast vind je het leuk kennis over te dragen aan diegenen die (nog) niet dezelfde (technische) kennis bezitten.

Je beschikt over:

 • Een afgeronde hbo of wo opleiding in een relevante studie;
 • Minimaal 5 jaar ervaring als Data Scientist;
 • Kennis en ervaring in het werken met databases, zoals bijv. SQL;
 • Ervaring met visualisatie software zoals Tableau, Power BI of Qlikview;
 • Ervaring met SPSS, Python en/of R;
 • Kennis en ervaring in het vertalen van wensen van gebruikers naar (technische) oplossingen;
 • Verder verwachten we van jou een proactieve en leergierige werkhouding en interesse in het primair en voortgezet onderwijs.

Wij bieden

 • De mogelijkheid een belangrijke bijdrage te leveren aan de informatieproducten van de PO-Raad en VO-raad en de ontwikkeling van een nieuw dataplatform.
 • Je werkt hierin nauw samen met je directe collega’s, ontwikkelaars, product owner en de programmamanagers die de teams aansturen.
 • Het betreft een uitdagende tijdelijke invulling van een zwangerschapsverlof. We bieden je een tijdelijk contract van 6 maanden bij de PO-Raad (schaal 11, CAO Nederlandse Universiteiten, inschaling afhankelijk van opleiding en werkervaring), maar ook een invulling op basis van een interim-opdracht of via een uitzendbureau of detachering is mogelijk.

Over de PO-Raad en VO-raad

De PO-Raad en VO-raad zijn de verenigingen van scholen in het primair en voortgezet onderwijs. De sectorraden behartigen de belangen van het primair en voortgezet onderwijs bij overheid, politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Daarnaast bevorderen de PO-Raad en VO-raad  de kwaliteit van het onderwijs door schoolbestuurders en schoolleiders te faciliteren bij het vervullen van hun taak. De sectorr vertegenwoordigen de schoolbesturen in Nederland en voeren overleg met werknemersorganisaties over de arbeidsvoorwaarden van personeelsleden.

Solliciteren

Ben je geïnteresseerd bent in deze functie? Mail dan voor 24 augustus je motivatiebrief en cv naar vacature@poraad.nl o.v.v. van ‘sollicitatie Data Scientist’. Nadere informatie over deze functie is verkrijgbaar bij Mariël Voogel, programmamanager Vensters PO, via m.voogel@poraad.nl.

De PO-Raad is gesloten van 27 juli 2020 t/m 9 augustus 2020. In deze periode zijn wij niet bereikbaar voor vragen over deze vacature. De sollicitatie kan wel in deze periode worden verstuurd naar vacature@poraad.nl