AB-lid Anko van Hoepen: 'Een zachte landing'

Anko van HoepenHet negenkoppige Algemeen Bestuur van de PO-Raad bestaat uit leden van de PO-Raad en verbindt de vereniging zo met haar leden. In verschillende blogs op Mijn PO-Raad geven zij dit schooljaar hun kijk op actuele ontwikkelingen in de sector. In deze eerste blog vergelijkt Anko van Hoepen, lid van het College van bestuur van de Alpha Scholengroep, het werken naar een moderner bekostigingsmodel met de oefening op de balk van Sanne Wevers op het WK turnen in Glasgow. 

Sanne Wevers won op 1 november een zilveren medaille op de balk bij het WK turnen in Glasgow. Letterlijk met samengeknepen billen heb ik zitten kijken naar haar oefening. Ik vind dat onderdeel echt doodeng. De balk is 5 meter lang, 1,25 meter hoog en maar 10 centimeter breed. En Sanne maakte de meest krankzinnige bewegingen op die balk, schijnbaar zonder enige angst. Pure evenwichtskunst. Belangrijk onderdeel van de meeste turnonderdelen is de afsprong... en de landing. Of het nu gaat om Epke, Yuri of Sanne, hoe mooi hun oefening ook is, de sprong en de landing maken het verschil tussen winnen of verliezen. En die landing is vaak zacht, vanwege de dikke valmatten die er liggen.

Een zachte landing kwam ook ter sprake tijdens de diverse (regio)bijeenkomsten die de PO-Raad organiseerde over het onderwerp ‘modernisering bekostiging’. Er werd gesproken over de verschillende criteria waaraan een nieuw bekostigingsmodel zou moeten voldoen: ‘stabiel’, ‘simpel’, ‘zo min mogelijk sturend’ en ‘kostenvolgend’. De door Reinier Goedhart, beleidsadviseur Financiën bij de PO-Raad, uitgewerkte bekostigingsvarianten gaven voldoende stof voor een levendige discussie. Het viel mij daarbij op dat veel aanwezigen zich goed konden vinden in die criteria en dat er heel wat ideeën waren over hoe deze praktisch vertaald konden worden.

Leden van de PO-Raad kunnen deze blog hier verder lezen op Mijn PO-Raad. U dient hiervoor ingelogd te zijn.