Thea Meijer: 'Werken aan de toekomst'

Het negenkoppige Algemeen Bestuur van de PO-Raad bestaat uit leden van de PO-Raad en verbindt de vereniging zo met haar leden. In verschillende blogs op mijn.poraad.nl geven zij hun kijk op actuele ontwikkelingen in de sector. In deze blog gaat kersvers AB-lid Thea Meijer, voorzitter College van Bestuur SPO Utrecht, in op de rol van onderwijs bij het creëren van een samenleving waarin álle jongeren zich thuis voelen.

Vrijwel alle kinderen gaan elke dag naar (de basis)school. In ons welvarende land vinden we dit niet meer dan normaal. Kennelijk zijn de meeste ouders ervan overtuigd dat schoolgang goed is voor je kind. Uit de Onderwijsverslagen van de inspectie blijkt dat ook de meeste leerlingen tevreden zijn over het onderwijs dat zij krijgen. Je kunt dus stellen dat onderwijs in het algemeen goed is voor leerlingen.

Een interessant vraagstuk, óók voor onderwijs: hoe zorg je ervoor dat álle leerlingen zich thuis voelen?

Toch blijkt dat er ook jongeren zijn die zich niet thuis voelen in Nederland. Dat er zelfs jongeren zijn die zich aangetrokken voelen tot IS. Hoe kan het dat jongeren, die hier zijn geboren en getogen, het democratische Nederland liever verruilen voor de Islamitische Staat? Hoe komt het dat zij willen kiezen voor andere waarden en normen? Komt dat echt alleen door de professionele propaganda van IS? Een interessant vraagstuk, óók voor onderwijs: hoe zorg je ervoor dat álle leerlingen zich thuis voelen? Wat maakt überhaupt dat je je thuis voelt; dat je je Nederlander voelt? En wanneer en waarom verandert dat gevoel?

Leden van de PO-Raad kunnen deze blog hier verder lezen op mijn.poraad.nl. U dient hiervoor ingelogd te zijn.