Nieuws

SKPOEL en gemeente bundelen krachten om functies voor arbeidsbeperkten te creëren

De gemeente Etten-Leur en Stichting Katholiek Primair Onderwijs Etten-leur (SKPOEL) hebben de handen ineen geslagen. Ze bedachten samen een ingenieuze constructie om arbeidsbeperkten in dienst te nemen. Hierdoor zijn er sinds 2015 acht huismeesters/conciërges bij een school aan de slag.

De afgelopen jaren had iedere school een conciërge voor 0,5 fte in dienst. Het was lastig voor de Brede Scholen dat hun conciërges in deeltijd beschikbaar waren, omdat bijvoorbeeld wijkverenigingen na schooltijd van de gebouwen gebruik wilden maken. Daarom werd door SKPOEL en de gemeente het plan bedacht om naast de functie ‘conciërge’ de functie van ‘huismeester’ te introduceren. De conciërge wordt door SKPOEL en de huismeester door de gemeente gefinancierd en beiden worden door het SW-bedrijf geworven. In de praktijk wordt geprobeerd beide functies in één persoon te verenigen. Een win-win situatie voor school én gemeente.

Lees het volledige artikel over dit voorbeeld.

Het Kabinet en werkgevers in de overheidssector en het onderwijs hebben afgesproken om de komende tien jaar 25.000 mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen. Het gaat om mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap.

Mensen met een arbeidsbeperking hebben vaak moeite om werk te vinden. Daarom is dit geen gemakkelijke opgave, maar wel één die de moeite waard is. Het levert namelijk veel op: maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen, gemotiveerde medewerkers en vaak een betere werksfeer.