Nieuws

Minister vindt meet-up ‘gaaf’, maar heeft niets te bieden

“Ik sta hier met een dubbel gevoel”, begon onderwijsminister Arie Slob de meet-up met het primair onderwijs op 29 november. “Ik vind het gaaf om jullie te spreken. Maar financieel heb ik niets te bieden.” Daarmee zette de minister het gesprek meteen op scherp. “We hebben dagelijks problemen om het onderwijs voor de leerlingen te blijven organiseren”, vertelt Claudia Doesburg, schoolbestuurder van Un1ek uit Vlaardingen. “Het lerarentekort is een groot maatschappelijk probleem, maar in het regeerakkoord wordt het niet eens genoemd. Hoe kunnen we er vanuit gaan dat het kabinet dit adequaat gaat oppakken?”

Vijfhonderd leraren, schoolleiders en schoolbestuurders zijn voor het gesprek met de minister naar de Amsterdamse concertzaal AFAS Live gekomen. Vanuit het hele land wordt op bijna 750 scholen met een livestream meegekeken. Via social media komen veel vragen en opmerkingen voor de minister met hashtag #AskArie. De vraag van Anko van Hoepen, vicevoorzitter PO-Raad, wordt aan de minister voorgelegd: wanneer wordt de eis van 1,4 miljard ingewilligd? De minister heeft er geen antwoord op. Natuurlijk heeft het kabinet een eerste stap gezet door op termijn 700 miljoen euro voor salaris en werkdruk in het primair onderwijs te reserveren, maar de aanwezigen leggen uit waarom dat geld te laat komt en niet voldoende is.

Minister Slob benadrukt een paar keer dat hij de zorgen van de sector begrijpt en dat hij zijn best gaat doen om de problemen aan te pakken. Hij weet de aanwezigen echter niet te overtuigen hoe dat gaat lukken zonder dat er meer geld bijkomt voor het primair onderwijs. De aanwezigen noemen verschillende voorbeelden waarvoor echt meer geld nodig is. Zo vraagt de inzet van de stille reserves om meer investeringen. De 11 miljoen die beschikbaar is voor zij-instroom noemt iemand ‘een lachertje voor dit probleem’. Enzovoort.

De aanwezige leraren, schoolleiders en schoolbestuurders waarderen het dat de minister naar de meet-up is gekomen. Maar ze zijn ook boos en gefrustreerd dat het kabinet wel 1,4 miljard wil uittrekken voor het afschaffen van de dividendbelasting en niet voor het salaris en de werkdruk van het primair onderwijs. Voorzichtig klinkt het al “actie, actie, actie”. De minister heeft nog een kleine week tot het ultimatum van de vakbonden verstrijkt, maar vrijwel niemand van de aanwezigen gelooft dat de minister voor die tijd de problemen  van het primair onderwijs gaat oplossen.