Nieuws

Simone Walvisch in diverse media: ‘Verruim Wwz voor het primair onderwijs’

Door de beperkingen van de Wet werk en zekerheid is het voor het primair onderwijs niet mogelijk om vervangers aan te kunnen trekken wanneer het nodig is. Dat zei Simone Walvisch, vicevoorzitter van de PO-Raad, vanochtend op Radio 1. Zij roept minister Asscher (Sociale Zaken) daarom op de wet te verruimen voor de sector.

De Wet werk en zekerheid is in het leven geroep om de posities van flexwerkers te versterken. Met de nieuwe wet is het nog maar mogelijk om drie contracten te geven aan werknemers in twee jaar tijd. ,,Onze sector bestaat voor 93 procent uit vast personeel terwijl het landelijk gemiddelde op 78 procent ligt. We zijn daarmee al kampioen in vaste aanstellingen”, legt Walvisch uit. ,,Ons probleem is dat we voor onvoorspelbare vervanging flexibele invalkrachten moeten kunnen inzetten.’’

Walvisch pleit daarom voor meer ruimte in de wet voor deze onvoorspelbare vervanging. ,,Het primair onderwijs kan niet zoals andere sectoren het werk laten liggen tot iemand weer terug is. We willen heel graag dat Asscher daar rekening mee houdt. We zijn daarom blij dat de minister heeft aangegeven dat hij met ons en de bonden in gesprek wil hierover en bereid is om naar onze voorstellen te luisteren.’’

Luister hier het fragment terug (vanaf minuut 17).

De Wwz en het primair onderwijs in diverse media

Aandacht voor deze boodschap was er deze week in diverse media. Onder meer de Telegraaf, het Nederlands Dagblad, Leeuwarder Courant, het Dagblad van het Noorden, verschillende regionale dagbladen en het Algemeen Dagblad meldden dat de Wwz problematisch zal uitpakken voor het primair onderwijs.

De Volkskrant bespreekt de Wwz op woensdag 9 maart in een paginavullende artikel. In de krant zegt vicevoorzitter van de PO-Raad Simone Walvisch te hopen dat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) een uitzondering gaat maken voor het primair onderwijs. Ze vreest dat de wet in haar huidige vorm ertoe leidt dat scholen bij de ziekte van veel leraren tegelijk steeds vaker klassen moeten samenvoegen of naar huis moeten sturen, zoals diverse scholen in Friesland deze week deden. Daarmee wilden zij aantonen welke gevolgen de Wwz, die voor het primair onderwijs per 1 juli van kracht wordt, kan hebben. Een invaller regelen, kan dankzij de wet al snel betekenen dat die een vast contract moet krijgen en dat is onbetaalbaar voor de schoolbesturen, aldus Walvisch. Een deel van de vervangers kan met een vast contract in een invalpool worden opgenomen, maar tijdens een griepgolf zijn die pools niet afdoende meer, zegt ze.

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten