Nieuws

Trouw: Oud-voorman PO in Actie wil beroepsvereniging

Op 1 januari 2020 hopen Jan van de Ven, Thijs Roovers en René Kneyber een nieuwe beroepsvereniging voor en vooral door leraren te lanceren. In dagblad Trouw vertellen de docenten dat ze de steun hebben van meer dan 10.000 leraren. Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, is blij met het grote animo voor de beroepsvereniging. Zij hoopt dat een vereniging er nu echt van komt.

De krant spreekt met Jan van de Ven, basisschooldocent en oud-voorman van PO in Actie. De insteek van hem en de andere initiatiefnemers is een brede beroepsvereniging voor alle docenten, van basisonderwijs tot universiteit. Er zijn wel vakverenigingen voor leraren in het voortgezet onderwijs. Maar tot een brede beroepsvereniging kwam het nooit.

En dat terwijl een sterke vertegenwoordiging van leraren juist nu zo belangrijk is, zegt Van de Ven - en niet alleen via vakbonden, die zich vooral met arbeidsvoorwaarden bezighouden. "Er spelen zoveel discussies: over het lerarentekort, de curriculumherziening, de eindtoets. Maar in plaats van mét ons te praten, wordt er over ons gepraat. Wij willen ook aan tafel zitten en weer speler worden in plaats van speelbal."

"We gaan nu met het ministerie van onderwijs in gesprek", zegt Van de Ven in de krant. De komende maanden gaat hij met Roovers en Kneyber kijken wat de beste vorm is voor een nieuwe beroepsvereniging. Eerst wilden ze de steun van minstens 10.000 leraren hebben. Die handtekeningen zijn nu binnen.

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten