Nieuws

Kwaliteit Nederlands onderwijs in buitenland onder druk door bezuinigingen

Door bezuinigingen en het stopzetten van subsidies in de afgelopen drie jaar hebben 35 Nederlandse scholen in het buitenland de deuren moeten sluiten. Op de andere scholen staat de kwaliteit onder druk. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs in een recent verschenen rapport.

Veel scholen zagen zich genoodzaakt de ouderbijdrage te verhogen, zo blijkt verder uit het rapport. Om de kosten te drukken, kreeg het personeel op sommige scholen minder salaris of minder tijd om de lessen voor te bereiden. Ook groeiden de klassen en werden de groepen diverser met een hogere werkdruk voor leraren en besturen als gevolg.

De Inspectie voorziet dat door de bezuinigingen nog meer scholen de komende jaren zullen wegvallen. Ze waarschuwt dat hierdoor leerlingen bij terugkeer naar Nederland minder aansluiting zullen vinden met scholen in Nederland en dat dit negatieve gevolgen kan hebben voor hun loopbaan. In 2017 zaten bijna tienduizend leerlingen in het buitenland op een Nederlands basisschool. Zo’n 40 procent van alle leerlingen keert vijf jaar na vertrek weer terug naar Nederland of Vlaanderen.

De PO-Raad noemt de conclusies in het rapport zorgelijk. Voorzitter Rinda den Besten: ,,De bezuinigingen op het Nederlandse onderwijs in het buitenland is een bezuiniging op duizenden leerlingen. Zij krijgen hierdoor niet de kansen die ze verdienen en daar ondervinden zij hun hele leven de gevolgen van.’’