Nieuws

Trouw: 'PO-Raad wil strijdbijl begraven'

Na een jaar vol acties en stakingen wil de PO-Raad de verstoorde verhouding met Den Haag verbeteren, schrijft dagblad Trouw. In een interview met de krant constateert PO-Raad-voorzitter Rinda den Besten dat het wederzijdse chagrijn is toegenomen en dat het wantrouwen richting besturen toeneemt. Dat staat een inhoudelijk debat over goed onderwijs in de weg. 

Daarbij wordt er op de man gespeeld in plaats van op de bal, ziet ze. Alsof besturen niet dag in dag uit met beperkte middelen hun stinkende best doen voor goed onderwijs. 'We moeten weer mét elkaar gaan voetballen in plaats van tegen elkaar.'

Om dat te bereiken, moeten schoolbesturen zelf de hand in eigen boezem steken, meer verantwoordelijkheid nemen en beter laten zien wat ze doen met hun geld. Soms doen ze dat niet goed genoeg. Slechts 80 procent van de besturen publiceert het jaarverslag online en scholen leveren maar beperkt informatie aan voor Scholen op de kaart, de website waarop ouders informatie kunnen vinden over scholen en kunnen zien hoe die het doen. 
Daarnaast pleit ze ervoor de bekostiging te vereenvoudigen en een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de toereikendheid van de bekostiging.

De Tweede Kamer spreekt dinsdag en donderdag over de Onderwijsbegroting 2019.