Nieuws

Prikactie, petitie en manifestatie domineren media en politiek

De prikactie, petitie en manifestatie van dinsdag 27 juni hielden de gemoederen deze week flink bezig. De acties van het PO-front domineerden zowel de media als de politiek de afgelopen dagen. Vicepremier Asscher dreigt zelfs met een vertrek van de PvdA uit de demissionaire coalitie als de lerarensalarissen niet worden verhoogd.

Nagenoeg alle landelijke dagbladen besteedden de afgelopen dagen aandacht aan de lerarenacties. Zo verzamelde NRC Handelsblad de feiten en cijfers over salarissen en werkdruk in het primair onderwijs, ging het Algemeen Dagblad langs een aantal basisscholen om de sfeer onder leraren te peilen en verkende De Volkskrant acht mogelijke onorthodoxe oplossingen voor het lerarentekort. Trouw-redacteuren Petra Visser en Laura van Baars hebben voor de week van de stakingsactie van leerkrachten zelfs een pop-up redactie opgesteld op basisschool Dominicus in Rotterdam. Lees hier één van de artikelen uit hun reeks.

Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, was op 27 juni ’s avonds te gast bij actualiteitenprogramma Nieuwsuur. In de uitzending legde Den Besten uit waarom de PO-Raad de acties ondersteunt. ,,De maat is vol, het signaal is helder. 350.000 handtekeningen zeggen genoeg. Er moet nu echt een substantiële stap worden gezet voor onze leraren. En daarmee voor de toekomst van onze kinderen. Anders zullen er meer acties komen’’, aldus een strijdvaardige Den Besten.

Bekijk het item hier terug (start na minuut 19:30).  

Lerarensalarissen splijtzwam demissionair kabinet?

De gebeurtenissen van 27 juni beheersten niet alleen de media. Ook politiek Den Haag was in de ban van de lerarenacties. Zo waren vertegenwoordigers van maar liefst elf politieke partijen naar het Malieveld gekomen om de petitie van het PO-front in ontvangst te nemen.

Lodewijk Asscher, demissionair vicepremier en partijleider van de PvdA, kondigde aan dat de PvdA-ministers in het huidige kabinet pas hun handtekening onder de begroting zetten als de lerarensalarissen omhoog gaan. Deze situatie zou realiteit kunnen worden als er voor die tijd geen nieuwe regering is gevormd. Asscher heeft hiermee de verhoudingen tussen de PvdA en coalitiegenoot VVD op scherp gezet.

Meer informatie

Lees alle gebeurtenissen van 27 juni nog eens na op onze liveblog over deze dag. Alle achtergrondinformatie over de acties leest u hier.