Nieuws

Rinda den Besten in Spijkers Met Koppen: 'Eerst zien, dan geloven'

,,Eerst zien, dan geloven.” Dat zei Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad afgelopen zaterdag in het radioprogramma Spijkers Met Koppen over de 770 miljoen euro die het primair onderwijs ‘volgens Haagse bronnen’ in een nieuw regeerakkoord zou krijgen voor het verminderen van werkdruk en het verhogen van salarissen.

,,We hebben in het verleden al vaker een sigaar uit eigen doos gehad. Dan kwam er aan de voorkant iets bij en ging er aan de achterkant iets af.” Den Besten mocht aanschuiven in het populaire radioprogramma naar aanleiding van de massale lerarenstaking van 5 oktober. Meer dan zestigduizend leraren kwamen naar het Zuiderpark in Den Haag om te demonstreren voor meer salaris en minder werkdruk. En als het nodig is, volgen er meer acties. Den Besten: ,,Sowieso is met dit bedrag, 500 voor de werkdruk en 270 voor de salarissen, het gat nog niet gedicht. Zodra het regeerakkoord bekend is, gaan wij onze leden vragen of zij hiermee goed onderwijs waar kunnen maken. Ik hoop dat méér acties niet nodig zijn.”

Geen aantrekkelijk beroep meer

Den Besten benadrukte dat de leraren niet alleen voor hun eigen salaris staakten. ,,Leraar is geen aantrekkelijk beroep meer. Een kwart van de mensen heeft last van burn-out klachten. De pabo’s zitten bij lange na niet vol. Als we niets doen, heeft straks één op de tien klassen geen juf of meester meer.” De PO-Raad becijferde met haar partners dat in totaal 1,4 miljard euro nodig is om de werkdruk te verlichten (500 miljoen) en de salarisachterstand ten opzichte van het vo in te lopen (900 miljoen). 

Op de vraag of ze kon garanderen dat geld dat schoolbesturen ontvangen voor het verlagen van de werkdruk, hier ook daadwerkelijk aan besteed wordt, antwoordde Den Besten volmondig ja. ,,Ja, dat geld gaat voor honderd procent naar werkdrukverlagende maatregelen. Maar of dat een onderwijsassistent, kleinere klassen, een conciërge of remedial teacher is, dat bepalen de teams zelf. Zij weten het beste wat op school nodig is."

Terugluisteren?

Klik hier en luister het interview terug vanaf 0:18:58.