Nieuws

Raad van State bekijkt wetsvoorstel samenwerkingsschool

De Raad van State buigt zich momenteel over het wetsvoorstel dat het schoolbesturen makkelijker maakt een samenwerkingsschool te vormen. Zodra die hierover advies heeft uitgebracht, wordt deze openbaar en naar de Tweede Kamer gestuurd.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) kwam met het wetsvoorstel omdat hij de wetgeving voor samenwerkingsscholen, waar zowel openbaar als bijzonder onderwijs wordt gegeven, te ingewikkeld vindt. Daardoor komen er in de praktijk amper formele samenwerkingsscholen tot stand. Een samenwerkingsschool kan een oplossing zijn in gebieden waar het aantal leerlingen daalt.

Op dit moment is het alleen mogelijk een samenwerkingsschool te vormen als het leerlingenaantal op één van de scholen binnen zes jaar onder de opheffingsnorm komt. In de praktijk betekent dat dat er nauwelijks formele samenwerkingsscholen kunnen worden gevormd. Het nieuwe wetsvoorstel moet aan dit bezwaar tegemoet komen, zodat in de toekomst samenwerkingsscholen in de formele zin direct kunnen worden gevormd. De PO-Raad vindt het een goede zaak dat de staatssecretaris de vorming van samenwerkingsscholen en –besturen wil vereenvoudigen.

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten