Nieuws

Media: 'basisscholen in de problemen door de Wwz'

Basisscholen hebben door de Wet werk en zekerheid (Wwz) steeds meer moeite met het vinden van invalleerkrachten. Daarover berichtten onder meer de Telegraaf en Nieuwsuur afgelopen dagen.

De Wwz, die de positie van flexwerkers op de gehele arbeidsmarkt moet versterken, is voor het primair onderwijs op 1 juli 2016 ingegaan. Invalleerkrachten mogen hierdoor in drie jaar tijd nog maar zes tijdelijke contracten mag krijgen. Daarna moet de invaller een vast contract krijgen. Omdat één invalbeurt ook al als tijdelijke aanstelling wordt gezien, zijn de gevolgen van de wet nu al voelbaar in de klas. Zo worden in de media voorbeelden uitgelicht van scholen die al meerdere klassen naar huis hebben moeten sturen omdat er geen invalleerkracht gevonden kon worden.

De PO-Raad heeft al twee jaar gewaarschuwd voor de gevolgen van de Wwz. De wet houdt namelijk geen enkele rekening met de specifieke situatie in het primair onderwijs, waar 94 procent van het personeel al een vaste aanstelling heeft. Die 6 procent flexibele krachten zijn nodig om te kunnen anticiperen op bijvoorbeeld een griepgolf. Daar komt nog eens bovenop dat het primair onderwijs al te maken heeft met een leraretekort.