Nieuws

Rinda den Besten op NPO Radio 4 over het lerarentekort

Vanochtend was PO-Raad-voorzitter Rinda den Besten te gast in het NPO Radio 4-programma De Ochtend van 4. Zij kaartte hierin het nijpende probleem van het lerarentekort in het primair onderwijs aan.

Den Besten: ,,Het tekort dat we nu op ons af zien komen – en waar in de grote steden al sprake van is - is heel nijpend. Dit komt doordat enerzijds de vergrijzing in onze sector is toegenomen: oudere leerkrachten gaan binnenkort van hun welverdiend pensioen genieten. Anderzijds neemt de instroom vanuit de lerarenopleidingen af.’’

Vervolgens legde de voorzitter van de PO-Raad uit wat hier aan gedaan moet worden: ,,Het imago van het beroep moet allereerst omhoog. Maar daarnaast is het ook een kwestie van geld: het salaris van een leerkracht in het primair onderwijs in Nederland ligt ver beneden het Europese gemiddelde.’’ Vanwege de grote schaal van de sector is er al snel sprake van een grote investering. Den Besten: ,,Een salarisverhoging van één procent voor alle leraren betekent al een investering van 80 miljoen euro.’’

Tot slot pleitte Den Besten voor meer carrièreperspectief voor leraren door hen meer ruimte voor ontwikkeling te bieden. Ook gaf ze aan dat investeringen in ICT leraren kunnen ontzorgen als het gaat om administratieve werkdruk.

Beluister hier het fragment terug (vanaf 1:14:30)

PO-Raad waarschuwt al langer voor lerarentekort

De PO-Raad waarschuwt al langer voor het lerarentekort in het primair onderwijs. Volgens de sectororganisatie zullen er de komende jaren duizenden leraren te weinig zijn. Als gevolg hiervan zullen klassen groter worden, krijgen kinderen minder aandacht dan ze nodig hebben en zal de werkdruk van leraren toenemen. Zij roept de overheid daarom op om snel te investeren in lerarensalarissen en het aantrekkelijker maken van het vak.

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten