Nieuws

Trekken aan de onderwijstouwtjes: Arie Slob en Ingrid van Engelshoven

Na 225 dagen formeren, staan vandaag 23 bewindslieden naast premier Mark Rutte (VVD) op het bordes. Onder hen twee onderwijsministers. Het tweetal Arie Slob en Ingrid van Engelshoven in een notendop.

Arie Slob

Geboortejaar: 1961
Partij: ChristenUnie
Privé: zijn echtgenote werkt in het speciaal basisonderwijs
Waar we hem van kennen: was - met een onderbreking van een half jaar - van 2001 tot 2015 Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie (en de GPV waaruit de ChristenUnie ontstond). Tussen 2007 en 2010 en 2011 en 2015 was hij ook fractievoorzitter van de partij. Hij verliet daarna de politiek om directeur te worden bij de IJsselacademie, een kenniscentrum en productiehuis voor streekcultuur in Overijssel. Slob werkte eerder als leraar geschiedenis en maatschappijleer en was gemeenteraadslid in Zwolle.
Nieuwe baan: minister voor Onderwijs. Gaat over onder andere primair- en voortgezet onderwijs, lerarenbeleid en arbeidsvoorwaarden onderwijspersoneel en mediabeleid. 
Andere interesses: is een liefhebben van muziek, lezen, atletiek en PEC Zwolle
Alle ogen zijn op hem gericht omdat: iedereen wil weten wat hij gaat doen om de werkdruk in het primair onderwijs te verminderen en de salarissen te verhogen. Hiervoor is zeker 1,4 miljard euro nodig, becijferde het PO-front eerder. De regering wil 270 miljoen euro uittrekken voor moderne arbeidsvoorwaarden en vanaf 2021 430 miljoen voor werkdruk. Te weinig en te laat, vinden de partijen in het front, waaronder de PO-Raad.
In een interview voor de camera van diverse media toonde hij zich begripvol voor de lerarenacties. Slob in gesprek te willen met de leraren, wil ‘naast hen staan en met hen bezien wat nodig is de komende tijd’ (Telegraaf). Hij gaf aan dat zij ‘maximale ondersteuning verdienen’ en dat hij ‘alles zal proberen te doen wat ik kan doen’ (NOS, AD, Telegraaf). Wel gaf hij aan dat er soms begrenzingen zijn in wat kan. ‘We moeten ook onze zegeningen tellen en een ervan is dat er behoorlijk veel structureel geld bij komt.’

Ingrid van Engelshoven

Geboortejaar: 1966
Partij: D66
Privé: woonde in haar jeugd in België, wilde vroeger arts worden en houdt van Marokkaans eten.
Waar we haar van kennen: zit sinds maart 2017 in de Tweede Kamer en was van 2008 tot 2013 voorzitter van de partij. In Den Haag was ze locoburgemeester en van 2010 tot 2017 wethouder met onder meer onderwijs in haar portefeuille. Daarvoor was Van Engelshoven directeur bij Stichting Verantwoord Alcoholgebruik. Al op haar twintigste leidde ze de D66-afdeling van Nijmegen.
Nieuwe baan: eindverantwoordelijke minister van Onderwijs met onder meer middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs, cultuur en wetenschapsbeleid in portefeuille.
Andere interesses: houdt van wandelen, hardlopen en toneel.
Alle ogen zijn op haar gericht omdat: ze een uitgesproken voorvechter is van kansengelijkheid, een voor het onderwijs belangrijk onderwerp sinds de Inspectie van het Onderwijs anderhalf jaar geleden aantoonde dat hierin nog veel te verbeteren is. Van Engelshoven pleitte als wethouder in Den Haag voor brugklassen van twee of drie jaar. Kinderen worden volgens haar nu te vroeg geselecteerd en ‘in een hokje gestopt’, zei ze in het Algemeen Dagblad. En dat werkt ongelijkheid in het onderwijs in de hand. De vraag is hoe ze dit probleem als minister gaat aanpakken.

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten