Nieuws

Volop aandacht in de media voor Wwz-peiling PO-Raad

Diverse media besteden vandaag aandacht aan de PO-Raad peiling naar de gevolgen van de Wet werk en zekerheid (Wwz). Uit de peiling blijkt dat scholen door de wet meer moeite hebben om zieke leraren te vervangen en soms zelfs genoodzaakt zijn om klassen naar huis te sturen

Vandaag kopt het NRC Handelsblad groot: ‘Geen invaljuf meer te vinden’. In het bericht wordt uitgebreid ingegaan op de peiling van de PO-Raad, waaruit onder meer blijkt dat bijna 90 procent van de schoolbesturen dit jaar moeite heeft om vervanging te regelen als een juf of meester ziek is. In het artikel komt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, aan het woord: ,,Iedereen in het onderwijs zegt dat de wet niet werkt. Wanneer luistert Den Haag eens naar het veld?’’. Den Besten was ook te zien in het Jeugdjournaal en het NOS-Journaal.

Ook Radio 1-programma Stand.nl besteedde zijn uitzending aan het standpunt ‘De Wwz is een bedreiging voor de continuïteit van het onderwijs’. Onder leiding van Sven Kockelmann gingen Simone Walvisch, vicevoorzitter van de PO-Raad, en Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs, met elkaar in debat over deze stelling. Leraren, schoolleiders en andere betrokkenen konden inbellen om hun ervaringen en standpunten te delen. 84 procent van de luisteraars was het eens met de stelling. Beluister hier de uitzending terug.

Verder besteedden NOS.nl, het NOS Radio 1-Journaal (09:02) en BNR Nieuwsradio aandacht aan het onderwerp. In alle programma’s legde Simone Walvisch uit waarom de wet zulke grote problemen veroorzaakt voor het primair onderwijs. 

Peiling PO-Raad

De Wet werk en zekerheid (Wwz) brengt het primair onderwijs in grote problemen. Scholen hebben door de wet meer moeite zieke leraren te vervangen en zijn soms zelfs genoodzaakt klassen naar huis te sturen. Bovendien is vervangen duurder geworden. Leraren, leerlingen en ouders zijn de dupe. Dat blijkt uit een peiling van DUO Onderwijsonderzoek onder schoolbesturen die zijn aangesloten bij de PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs. De uitkomsten bevestigen de geluiden die sinds de invoering van de wet in het onderwijsveld zijn te horen.