Nieuws

Pleidooi om onderwijspersoneel versneld te testen

Geef onderwijspersoneel voorrang bij de coronatest. Dit bepleiten de onderwijsbonden en de PO-Raad en VO-raad gezamenlijk bij het kabinet. Doordat de testcapaciteit beperkt is kan het nu soms twee tot vier dagen duren voordat een leraar die zich laat testen, bijvoorbeeld vanwege een lichte verkoudheid, de uitslag heeft. In die periode mag hij of zij niet naar school. Hierdoor komt de uitvoering van het onderwijs in de knel.

Onderwijs is een vitale sector. Toen de scholen in het voorjaar weer (gedeeltelijk) opengingen is afgesproken dat onderwijspersoneel zich mag laten testen. Later is dit mogelijk geworden voor alle Nederlanders met klachten die mogelijk op corona wijzen. Nu de testcapaciteit beperkt blijkt, is het zaak dat onderwijspersoneel snel getest kan worden en snel de uitslag krijgt. Het is niet wenselijk dat medewerkers onnodig lang thuis moeten blijven. Hierdoor komt de continuïteit van het onderwijs in gevaar, vinden de AOb, CNV Onderwijs, de Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOV) en de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en de PO-Raad en VO-raad.

Voorzitter van de PO-Raad Rinda den Besten: ,,In het primair onderwijs speelt het lerarentekort ook een belangrijke rol. Vervangers zijn niet te vinden, waardoor scholen op deze manier onnodig leraren moeten missen. Dat kan niet. Onderwijzend personeel moet zich daarom versneld kunnen laten testen, waardoor zij bij een negatieve coronatest weer voor de klas kunnen staan.''

In een reactie liet minister Hugo De Jonge (Volksgezondheid) weten de vraag van het onderwijs te begrijpen, maar dat de voorrang nu moeilijk te regelen valt. Hij heeft het Outbreak Management Team gevraagd te kijken of prioritering voor coronatesten voor vitale beroepen wenselijk is in de toekomst.