Nieuws

PO-Raad: ‘Let op kwaliteit bij loslaten toelatingstoetsen pabo’

De vier coalitiepartijen in de Tweede Kamer willen de toelatingstoetsen op de pabo schrappen. Op die manier hopen ze het lerarentekort tegen te gaan en het vak aantrekkelijker te maken. De PO-Raad vindt het een interessante maatregel om te onderzoeken, maar wil geen concessies doen aan de kwaliteit. Vicevoorzitter Anko van Hoepen: ,,We willen niet alleen méér, maar vooral goede mensen voor de klas.”

Voor mensen die de opleiding tot leraar in het primair onderwijs willen volgen gelden momenteel bepaalde toelatingseisen. Afhankelijk van het vakkenpakket dat ze op de middelbare school hadden, moeten ze eerst een toelatingstoets voor aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek halen. De coalitiepartijen willen nu van die toelatingstoetsen af.

De PO-Raad begrijpt waarom de coalitie deze maatregel overweegt. Wel vindt de PO-Raad dat de overheid eerst goed moet kijken of het écht zo is dat deze toetsen potentieel talent afschrikken, wat de initiatiefnemers met hun plan suggereren.

Wat betreft de PO-Raad is er wel wat voor te zeggen om te kijken of de toetsen een meer diagnostisch karakter kunnen krijgen, gedurende de opleiding. Zo kan begeleiding zich echt richten op het voldoen aan de kwaliteitsnorm. Zomaar schrappen gaat de PO-Raad echter te ver. Vicevoorzitter Anko van Hoepen: ,,We moeten niet vergeten waarom deze toetsen ingevoerd zijn. Wij zijn absoluut voorstander van het vergroten van de vijver om het lerarentekort aan te pakken, maar niet ten koste van kwaliteit.”

De PO-Raad denkt graag mee hoe we de drempels zo laag mogelijk kunnen maken, zonder in te boeten aan kwaliteit.

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten