Nieuws

Onderwijsveld tekent manifest voor eerlijker salaris leerkracht

Leerkrachten, schoolleiders en schoolbesturen hebben hun roep om een beter en daarmee eerlijker salaris en minder werkdruk voor leraren kracht bij gezet. Woensdagmiddag tekenden zij gezamenlijk een manifest waarin zij de politiek oproepen hiervoor te zorgen en dit vast te leggen in een nieuw regeerakkoord. Gebeurt dit niet, dan zijn acties niet uitgesloten, schrijven zij.

‘Willen we kinderen goed onderwijs kunnen blijven bieden, dan moet er NU geïnvesteerd worden in het primair onderwijs’, zo is te lezen in het manifest. ‘Een te hoge werkdruk gecombineerd met een oneerlijk salaris zorgen voor hoog ziekteverzuim, veel uitval van leerkrachten en een onaantrekkelijk perspectief voor studenten. Een fiks lerarentekort dient zich aan en zal voor flinke problemen gaan zorgen als we nu niets doen.’ In 2025 wordt een tekort verwacht van 10.000 full time leerkrachten.

Het manifest is een initiatief van PO in actie, een actiegroep van leerkrachten die op Facebook inmiddels zo’n 30.000 leden telt. Tot de ondertekenaars behoren PO in actie, PO-Raad, Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS), bonden AOb en CNV en vakorganisatie FvOv.

Het manifest sluit naadloos aan op het pleidooi dat de PO-Raad al langer uitdraagt: een betere beloning voor leerkrachten. Leerkrachten in het primair onderwijs verdienen nu zo’n 20 procent minder salaris dan hun collega’s in het voortgezet onderwijs.

EenVandaag maakt reportage van manifest

Actualiteitenprogramma EenVandaag was bij het ondertekenmoment en maakte hiervan een reportage. In het item legt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, nog eens uit waarom een beter salaris voor leerkrachten zo belangrijk is. ,,We zijn een hele generatie kinderen tekort aan het doen. Omdat er gewoon niet genoeg leraren zijn. En daarmee gaat de kwaliteit van het onderwijs omlaag. En dat vind ik het allerergste.''

Links & downloads

Manifest #POinactie
255.74 KB