Nieuws

PO-Raad in de media over de griepgolf en het lerarentekort

EenVandaag en EditieNL besteden aandacht aan leerlingen die door de griepgolf naar huis worden gestuurd. De problemen rond het tekort aan leraren in het primair onderwijs worden hiermee nog nijpender. Dagblad van het Noorden schrijft over de stakingen in het basisonderwijs op 14 februari en de stiptheidsacties die zijn aangekondigd. Schoolbestuurders gaan door de acties niet meer op zoek naar een invaller bij een zieke leerkracht, maar sturen leerlingen met een zieke juf of meester naar huis. Zij vinden het niet langer verantwoord klassen samen te voegen omdat daarmee de veiligheid en onderwijskwaliteit onder druk komen te staan.

Voorzitter van de PO-Raad Rinda den Besten in EenVandaag: ,,Het salaris van leraren moet echt omhoog. Natuurlijk kost dat veel geld. Maar als je ziet hoe lang de sector al op achterstand staat, dan moet daar nu echt flink in geïnvesteerd worden en dat laat de politiek na. Ook moet er geld komen om iets aan de werkdruk te doen. Er is wel geld toegezegd, maar dat komt pas in 2021. Terwijl de problemen in het onderwijs en het lerarentekort: die zijn nu.’’

In de uitzending van EditieNL vertelt Den Besten dat het lerarentekort de afgelopen tijd nog wat sluimerend was, maar dat de griepgolf nu de emmer doet overlopen. Dat het lerarentekort duidelijk voelbaar wordt in de samenleving merken ze ook in Noord-Nederland. Scholen hebben daar de afspraak gemaakt klassen met een zieke leerkracht naar huis te sturen.

Dagblad van het Noorden heeft aandacht voor de stakingen van leraren op 14 februari in Noord-Nederland. Bijna alle basisscholen in Groningen, Friesland en Drenthe sluiten hun deuren die dag. Daarbij zoeken de scholen steun van ouders: schoolbestuurders, leerkrachten én ouders moeten samenwerken in de strijd voor hogere salarissen en minder werkdruk in het basisonderwijs. Er is daarom gevraagd minstens één ouder mee te nemen naar de stakingsbijeenkomst in Groningen op 14 februari.