Leergang

Beginnende bestuurders

Start vrijdag 4 november 2022
5 lesdagen
€ 1.695 (excl. btw)

Utrecht

Geef je interesse door
Interessant voor
Bestuurders
Organisator
PO-Raad

Ben jij onlangs gestart als bestuurder in het primair onderwijs? Of word je binnenkort benoemd? In je nieuwe functie krijg je te maken met tal van uitdagende vraagstukken en verantwoordelijkheden. Met deze leergang kom je snel op vlieghoogte en leg je de basis voor succes. 

Uit de bestuurswerkelijkheid

De leergang voor beginnende bestuurders gaat in op een aantal basisthema's uit je (toekomstige) bestuurspraktijk: kwaliteit, financieel management, huisvesting, strategisch HR, governance, opereren in het politieke krachtenveld en crisiscommunicatie. Diverse experts uit het onderwijs en adviseurs van de PO-Raad delen hun kennis en behandelen casussen uit de praktijk. Uiteraard is er ruimte voor je eigen casuïstiek en vragen.

Verbinding tussen theorie en praktijk 

De leergang is speciaal ontworpen voor bestuurders die minder dan een jaar in functie zijn of binnen een half jaar starten. Daarbij maakt het niet uit of je veel ervaring hebt binnen het onderwijs, of nieuw bent in de sector. Voor de start van de leergang heb je een persoonlijke intake over je situatie, ervaringen en leerdoelen. Zo kan er een goede match gemaakt worden tussen jouw wensen en de inhoud van de sessies. De groep bestaat uit maximaal 20 deelnemers. 

Dit levert de leergang je op 

  • Goed zicht op je rol als schoolbestuurder, je taken en verantwoordelijkheden
  • Meer kennis over het vak van bestuurder én de bijbehorende domeinen 
  • Handvatten om hier effectief mee om te gaan
  • Een netwerk met collega-bestuurders, ook voor de lange termijn   
  • Zicht op hoe de PO-Raad als vereniging je kan ondersteunen

Mocht het nodig zijn: tijdens de leergang houden we ons aan de coronamaatregelen van de Rijksoverheid die op dat moment gelden.

Deze editie van de leergang Beginnende bestuurders zit helaas vol. In de loop van 2023 organiseren we een nieuwe reeks. Heb je interesse? Laat je gegevens achter op de interesselijst via de blauwe knop rechts. 

Programma

Dag 1 - vrijdag 4 nov 2022: Governance: jouw rol als bestuurder

09.00 - 14.00 uur (incl. lunch)

In de eerste bijeenkomst staat jouw rol als schoolbestuurder centraal. We spreken over zaken als bestuursfilosofie, leiderschapsstijl en bestuurlijke sensitiviteit. En hoe word je het boegbeeld van je organisatie? Organisatieadviseur Theo Stubbé (Blauw BV) geeft handvatten om hiermee aan het werk te gaan. 

Dag 2 - vrijdag 9 dec 2022: De organisatie van middelen en huisvesting

09.00 - 15.00 uur (incl. lunch)

Ben jij in control? Tijdens deze bijeenkomst staan twee onderwerpen centraal: financieel management en huisvesting. Financieel expert Reinier Goedhart (PO-Raad) deelt inzichten over beheer op hoofdlijnen en geeft bouwstenen voor strategisch beleid, continuïteit, rechtmatigheid en doelmatigheid. Tanja van Nes (PO-Raad), expert huisvesting, bespreekt wat je als bestuurder moet weten over huisvesting, en hoe je hierbij effectief kan samenwerken met de gemeente. 

Dag 3 - vrijdag 20 jan 2023: Strategisch HR-beleid

09.00 - 14.00 uur (incl. lunch)

De manier waarop we werken en leren verandert. Hoe houd je leraren aan boord en blijf je een aantrekkelijke werkgever op een arbeidsmarkt waar grote tekorten zijn? En wat betekent dit voor het strategisch personeelsbeleid in jouw organisatie?  HR-expert Maike Hubers deelt haar kennis. Als Hoofd HR heeft zij bij verschillende onderwijsorganisaties het HR-beleid op de kaart gezet. Daarnaast heeft ze veel ervaring met het inrichten van een goed draaiende HR-afdeling. 

Dag 4 - vrijdag 10 mrt 2023: Politiek-strategisch krachtenveld en crisiscommunicatie

9.00 - 15.00 uur (incl. lunch)

Het ochtendprogramma gaat over het opereren in een politiek-strategisch krachtenveld. Hoe kun je je als bestuurder verhouden tot de externe omgeving? En hoe ga je om met je eigen organisatiebelang in een bestuurlijk, onoverzichtelijk en politiek krachtenveld? Daarbij is er ook aandacht voor wat het onderwijsveld met jou persoonlijk doet.

's Middags neemt woordvoerder Ronald Brouwers (RB Communicatie) je mee in de wereld van de crisiscommunicatie. Hoe kun je het beste handelen als er plotseling pers op het schoolplein staat, of wanneer de sociale media losbarsten? Brouwers deelt verschillende cases en geeft een korte mediatraining. Aan het eind van de dag ben je beter voorbereid op onverwachte incidenten, weet je hoe je om moet gaan met de media én kan je jouw schoolleiders aansturen.

Dag 5 - vrijdag 14 apr 2023: Regie op onderwijskwaliteit

09.00 - 14.00 uur (incl. lunch)

Hoe houd je zicht op de onderwijskwaliteit? In de laatste bijeenkomst kijken we naar de inrichting van kwaliteitssystemen, het werken ermee en het sturen op resultaten. Aan de hand van een bestuursscan verkennen we de kritische prestatie-indicatoren: welke zijn er, welke passen bij jouw organisatie en welke zou je moeten hebben?  En wat doe je wel en niet, als het even niet goed gaat? 

 

Mark van der Pol begeleidt de leergang. Hij heeft jarenlange ervaring binnen het onderwijs in verschillende rollen; van leraar tot toezichthouder en adviseur.