Nieuws

Banenafspraak: 'Als je het niet probeert, lukt het ook niet'

Jordi werkt als assistent-conciërge op basisschool De Zandberg in Breda. Hij is vanuit het voortgezet speciaal onderwijs op de school terecht gekomen in het kader van de Banenafspraak. Schoolleider Hans Staps vertelt over de toegevoegde waarde van Jordi: "Het team wordt er erg vrolijk van." En Jordi zelf geeft tips voor andere scholen: "Geef iemand een kans op een stageplek en kijk hoe het gaat." Een goed en inspirerend voorbeeld uit het primair onderwijs van de invulling van de Banenafspraak.

Rinda den Besten, voorzitter PO-Raad, ging kijken in Breda: "Ik hoop dat alle scholen het voorbeeld van de Zandberg willen volgen. Dat ze jongeren zoals Jordi een kans willen geven om stage te lopen. Een kans op de arbeidsmarkt. Ik weet dat het niet gemakkelijk is. ik weet dat geld en tijd een probleem zijn, maar ik zie wat het op de Zandberg heeft gebracht, voor de school, het team, maar vooral voor Jordi. Ik hoop dat we met z'n allen deze jongeren die kans willen bieden." Verder komen in de video aan het woord voormalig staatsecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Sander Dekker in zijn oude rol als staatsecretaris van Onderwijs.

Een beter perspectief op een reguliere baan voor mensen met een arbeidsbeperking en zoveel mogelijk mensen die meedoen in de samenleving. Dat is het doel van de Participatiewet die in januari 2015 in werking trad. De PO-Raad verbindt zich graag aan dit doel. Dit betekent namelijk dat meer leerlingen die van het voortgezet speciaal onderwijs komen een plek op de arbeidsmarkt kunnen krijgen. Daarnaast voldoet het primair onderwijs daarmee aan haar maatschappelijke plicht.