Nieuws

500 miljoen voor verlagen werkdruk, maar staking gaat door

Om de werkdruk voor leraren te verlagen, trekt het nieuwe kabinet bijna 500 miljoen euro uit. Dat meldt RTL Nieuws op basis van Haagse bronnen.

De formerende partijen komen hiermee tegemoet aan een belangrijke eis van het onderwijsveld. Leraren staken donderdag voor meer salaris en minder werkdruk. Hiervoor is 900 respectievelijk 500 miljoen euro nodig zo berekende het PO-front, waaronder de PO-Raad, PO in Actie en de vakbonden. Met Prinsjesdag beloofde het demissionaire kabinet bovendien 270 miljoen euro voor verbetering van en nieuwe arbeidsvoorwaarden.

De PO-Raad is blij met het bericht en ziet dit als een belangrijke erkenning voor de problemen. Met de 500 miljoen, ofwel ongeveer 67.000 euro per school, kunnen lerarenteams in onderling overleg hun werkdruk aanpakken. Scholen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor meer handen in de klas: voor bijvoorbeeld klassenassistenten of conciërges. ,,De staking van donderdag en gezamenlijke inzet van het PO-front heeft dus nu al effect gehad’’, aldus Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad.

Toch is het nog te vroeg om een gat in de lucht springen. De sectororganisatie wil eerst kritisch kijken waar het geld vandaan komt en zeker weten dat het geld niet elders uit de begroting voor het primair onderwijs is gehaald. Ook is het nog de vraag hoe het kabinet omgaat met het tekort van eveneens 500 miljoen op de onderwijsbegroting. Dat hangt het onderwijs nu nog als een bezuiniging boven het hoofd.

En er is nog een belangrijke stap te zetten, vindt de PO-Raad. 270 miljoen is nog niet voldoende om de lerarensalarissen noemenswaardig te verhogen. De staking gaat daarom gewoon door.