Nieuws

Liveblog prikactie en aanbieding petitie

Vanochtend begonnen zo'n honderdduizend basisschoolleerkrachten een uur later met hun lessen. Vanmiddag kwamen vanuit het hele land leraren en ouders naar het Malieveld in Den Haag om de aanbieding van de petitie voor een eerlijk salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs bij te wonen. 

De PO-Raad was uiteraard aanwezig om de actie kracht bij te zetten en te helpen de organisatie in goede banen te leiden. Hieronder een terugblik op de gebeurtenissen op deze unieke dag. Alle achtergrondinformatie over de actie leest u hier.

22.00 uur, Hilversum
Vanavond zat PO-Raad voorzitter Rinda den Besten aan tafel bij Nieuwsuur. Kijk hier de aflevering terug. (Item over de staking begint na 19 minuten en 30 seconden).
16.30 uur, podium Malieveld, Den Haag
Jan van de Ven en Thijs Roovers van PO in actie overhandigen de petitie met 351.860 handtekeningen aan de onderhandelende partijen en de vermoedelijke oppositievoerders. Lodewijk Asscher zegt opnieuw toe dat er - als hij de begroting mag maken - zeker geld bijkomt voor het primair onderwijs.

16.00 uur, Malieveld, Den Haag
De sfeer zit er goed in op het Malieveld. Er wordt volop gediscussieerd over de aanleiding van de manifestatie. Over hoe het beroep aantrekkelijker gemaakt kan worden en hoe het lerarentekort kan worden teruggedrongen. Ook de vier mannen van de Tilburgse stichting Xpect primair hebben last van het slechte imago van hun vak. ,,Het enige waarvoor mensen van buiten het onderwijs ons benijden is het aantal vakantiedagen.” Een hoger salaris zou het beroep zeker aantrekkelijker maken, denken ze. En dat is hard nodig, want ook in Tilburg raken vacatures moeilijk vervuld en is vervanging amper meer te krijgen. Wil je goede mensen trekken, dan moet je mensen perspectief bieden, vindt het viertal. ,,Op dit moment kun je alleen carrière maken door minder met kinderen te gaan werken.”

15.00 uur, Malieveld, Den Haag
Band Copycat begint te spelen en de eerste bussen zijn gearriveerd. Actievoerders worden welkom geheten door PO-Raad, PO in actie en vakbonden, gebroederlijk zij aan zij. 
13.00 uur, A12
Onderweg naar Malieveld. We hopen veel mensen te zien, zodat ons geluid in heel Den Haag te horen is. 
12.00 uur
PO-Raad voorzitter Rinda den Besten was zojuist live te horen op BNR. Luister hier het fragment terug.
Tweets over #POinactie
8.00 uur, Hilversum
,,Ik weiger de sleutel van mijn geluk uit handen te geven aan de overheid,’’ zegt een lerares van STIP scholen tijdens het gezamenlijk ontbijt in Hilversum. Op veel plekken komen leraren vanochtend samen om van gedachten te wisselen over de werkdruk, het salaris en het lerarentekort in het po.

In Hilversum worden zij toegesproken door hun bestuurder Geert Looyschelder, wethouder Eric van der Want en vicevoorzitter van de PO-Raad Anko van Hoepen. Ook een leerkracht die zich bezighoudt met ‘Operatie regels ruimen’ neemt het woord. ,,We kunnen veel zelf en dat doen we ook. Maar de rek is eruit," zegt Van Hoepen.  Groepsleerkracht Ruben Allis en gymdocent Moniek Stijvers vinden de actie terecht en zouden ook meedoen aan een grotere staking, als dat nodig is. ,,Vrienden met dezelfde opleiding die op de middelbare school voor de klas staan, groeien door naar de LC en LD-schaal. En ja, dat is geregeld onderwerp van gesprek!”

Feiten en cijfers:

  • Zo'n 85 procent van de basisscholen in Nederland doet mee aan de prikactie: zij beginnen vandaag een uur later met de lessen, uit protest tegen het feit dat leraren in het po tot twintig procent minder verdienen dan hun collega's in het voortgezet onderwijs met een vergelijkbare opleiding. Een hoger salaris maakt het vak bovendien aantrekkelijker. Dat is hard nodig, want het lerarentekort loopt de komende jaren op tot tienduizend in 2025. 
  • Meer dan zeshonderd scholen hebben zich aangemeld om vanmiddag om 15 uur naar het Malieveld in Den Haag te komen. Zij zijn verzocht om met één medewerker en één ouder te komen. 
  • Tijdens deze middag wordt de petitie van PO-front met meer dan 300.000 handtekeningen aangeboden aan de onderhandelende partijen voor een nieuw kabinet. Het exacte aantal wordt tijdens de aanbieding bekend gemaakt.
  • Als een nieuw kabinet extra geld uittrekt voor de leraren via de lumpsum, dan garandeert de PO-Raad dat dit naar lerarensalarissen gaat. Concrete afspraken maakt de PO-Raad met de bonden aan de cao-onderhandeltafel.
  • Als een nieuw kabinet niet met extra geld over de brug komt, dan beraden de partijen van het PO-front zich op verdere acties.

Veel media-aandacht

De media volgen de acties van het PO-front op de voet. Zeker in het reformatorische onderwijs is het uniek dat leraren het werk neerleggen. ,,We zien dat de problemen met het lerarentekort alleen nog maar groter gaan worden. En het salaris dat leraren nu verdienen, trekt onvoldoende nieuwe leraren'', zegt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad in een uitzending van de Reformatorische Omroep. ,,Het kan zo niet langer. We doen dit voor de kinderen.’’

Lees ook: