Nieuws

Veel scepsis over Asschers plan verhogen lerarensalaris

Vanuit de Tweede Kamer en diverse onderwijsorganisaties is sceptisch gereageerd op het plan van demissionair minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher om de salarissen van leerkrachten in het basisonderwijs te verhogen. Asscher kondigde afgelopen zaterdag in het AD aan meer geld te gaan reserveren, wanneer er met Prinsjesdag nog geen kabinet is.

De uitspraak van Asscher is opvallend, aangezien staatssecretaris Dekker van Onderwijs afgelopen vrijdag op het PO-Raad congres nog te kennen gaf dat hij aan de meeste wensen van de sector niet kan voldoen. De PO-Raad is blij verrast met deze toezegging, maar vraagt zich ook af wat deze precies waard is. Vooralsnog beschouwt zij de toezegging als een mooi en belangrijk signaal.

Vraagtekens

Ook de SP en D66 plaatsen vraagtekens bij de voorstellen van Asscher. ,,Docenten zijn niet gebaat bij makkelijke beloften, maar bij echte resultaten”, reageerde D66-Kamerlid Paul van Meenen. ,,Dit klinkt heel sympathiek, maar twee weken geleden zat er nog een gat in de Onderwijsbegroting en wilde het kabinet nog gaan bezuinigen.’’

Ook Lisa Westerveld van GroenLinks vraagt zich af of het kabinet het hierover wel eens is. PVV en Christenunie geven Asscher groot gelijk. Eppo Bruins (CU): ,,Als leraren dreigen met staken, weet je dat er echt iets aan de hand is.”

Duidelijk is dat de boodschap van het PO-front aankomt in Den Haag. Ook Dekker gaf vrijdag in zijn speech aan dat hij verwacht dat een nieuw kabinet wel zal investeren in het primair onderwijs. Na de uitspraak van Asscher neemt die druk alleen maar verder toe, denkt de PO-Raad. Demissionair of niet, de politiek kan nu niet langer achterover blijven leunen.

Acties gaan door

Leerkracht Thijs Roovers van PO in actie las het bericht met blijdschap, maar sprong nog geen gat in de lucht, schrijft RTL Nieuws. ,,De actie op 27 juni gaat zeker door’’, zei hij dan ook. Volgende week dinsdag begint de les op basisscholen in heel Nederland een uur later dan normaal. Dan wordt ook de petitie aangeboden aan de informateur en de onderhandelende partijen, waarvoor al meer dan 220.000 stemmen zijn opgehaald. De PO-Raad steunt deze actie van harte.

Het streven van PO in actie is een salarisverhoging van twintig procent, zodat het salaris gelijkgetrokken wordt aan dat van leraren met een vergelijkbare opleiding op de middelbare school. Asscher liet in het AD niet los hoeveel de salarissen wat hem betreft omhoog kunnen, maar hoopt dat dit een aansporing is voor de onderhandelende partijen om er vaart achter te zetten. ‘Anders doen wij het.’

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het lerarentekort en de acties van PO-front.