Blog

Rinda den Besten: Ziek voor de klas

De klas van mijn dochter werd al drie dagen verdeeld over de rest van de school. Op dag vier besloot de juf dat ze niet langer ziek kon zijn en daar stond ze dan, hoewel heel de groep kon zien dat ze nog niet beter was. Typerende situatie voor deze tijd van het jaar in het primair onderwijs. Er is nu al geen vervanger meer te krijgen. De komende jaren zal dit steeds vaker voorkomen, en niet alleen in het (vroege) griepseizoen.  

Maar als ze onderwijs zo belangrijk vinden en er zijn te weinig leraren, waarom betalen ze dan niet gewoon beter?, sprak mijn wijze dochter aan de keukentafel

,,Maar als ze onderwijs zo belangrijk vinden en er zijn te weinig leraren, waarom betalen ze dan niet gewoon beter?”, sprak mijn wijze dochter aan de keukentafel. ,,Omdat mensen nu eenmaal pas beseffen wat iets waard is, zodra ze het moeten missen”, antwoordde ik peinzend.

En daarom gaan overmorgen in heel Nederland onze leraren staken voor meer salaris en minder werkdruk. De enorme actiebereidheid in het land, de overweldigende steun van ouders, werkgevers en collega’s uit andere onderwijssectoren, dit alles bewijst hoe hard deze staking nodig is. Want geloof mij, niemand staakt voor de lol. Sterker nog: leerlingen, ouders, schoolleiders en leerkrachten zelf hebben er misschien nog het meest last van. Zij moeten immers opvang improviseren en die lesstof of studiedag op een ander moment inplannen. Al zijn er gelukkig ook leuke initiatieven, zoals die van het Groninger Museum, dat gratis haar deuren opent. En wat dacht u van ons eigen PO-Raad bureau, dat 5 oktober heeft uitgeroepen tot Take-Your-Kids-To-Work-Day. Het kost wat moeite, maar dat hebben we ervoor over.

Het gaat erom dat heel Nederland nu weet dat een leerkracht in het po twintig procent minder verdient dat zijn collega in het vo. Het gaat erom dat heel Nederland weet dat de werkdruk in het po zó hoog is, dat één op de vier met burn-outklachten kampt. Terwijl ons een gigantisch lerarentekort boven het hoofd hangt. Als heel Nederland hiervan doordrongen is, is het slechts een kwestie van tijd voordat de politiek over de brug komt.

En wat dacht u van ons eigen PO-Raad bureau, dat 5 oktober heeft uitgeroepen tot Take-Your-Kids-To-Work-Day?

Het is voor het eerst dat de sector zo fors voor zichzelf op komt. Het werd tijd, vond ik. En het werkte al, zo bleek uit de 270 miljoen die in de Prinsjesdag-begroting van het oude kabinet zat. Ok, 270 miljoen is nog geen 1,4 miljard. Maar het is wel een begin. En nee, we nemen er geen genoegen mee. Daarom sta ik zelf donderdag ook in het Zuiderpark. Als werkgevers en werknemers staan we daar zij aan zij. Hoeveel duidelijker wil je het hebben?