Nieuws

Trouw: ‘PO-Raad vreest voor motivatie schoolzwemmen’

Volgende week dinsdag doet de rechter uitspraak in de zaak tegen de badmeesters en leerkrachten van het in 2015 verdronken meisje Salam. Mochten zij schuldig worden bevonden, dan zal dat scholen zeker niet motiveren te gaan zwemmen met kinderen, zegt de PO-Raad in Dagblad Trouw en Het Parool.

De Algemene Onderwijsbond vreest zelfs dat zo'n uitspraak het einde betekent van alle buitenschoolse activiteiten. In Utrecht kondigden vier basisscholen al aan te gaan stoppen met schoolzwemmen. In de andere drie grote steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zijn daarvan nog geen signalen, meldt Trouw. In die steden gaat de overgrote meerderheid van de scholen nog schoolzwemmen, omdat daar de groepen kinderen wonen die van huis uit vaker niet op zwemles gaan.

Gymles in het water

Landelijk gemeten gaan er echter steeds minder scholen met hun leerlingen naar het zwembad, schrijft de krant. Dat heeft vooral te maken met tijd en geld, maar ook met de verantwoordelijkheid. Als ze al gaan, kiezen veel scholen voor een gymles in het water met kinderen die al een zwemdiploma hebben.