Nieuws

Update: eerste Buitenlesdag

Buiten leren, maar ook buitenspelen en buiten bewegen is leuk en heeft ook nog eens een gunstig effect op gezondheid en leerprestaties. Leerlingen leren op onderzoekende en speelse wijze en de lessen kunnen eenvoudig gecombineerd worden met bewegen. Daarom kregen op dinsdag 12 april kinderen op meer dan 120 scholen buiten les.

Gezonde Schoolpleinen

PO-Raad-voorzitter Rinda den Besten opende op 12 april de Buitenlesdag op basisschool de Piramide in Utrecht. Groep 4 van de Piramide kreeg op 12 april de hele dag buiten les. Daar is hun nieuwe Gezonde Schoolplein speciaal op ingericht, met zitjes, veel groen, een amfitheater en een heus rekenplein. Afgelopen januari bedachten de kinderen uit groep 4 samen met Jantje Beton en IVN welke lessen zij het liefst buiten krijgen. Een dansles bijvoorbeeld, of een les ‘dinobotten opgraven’. De ideeën van deze kinderen werden meegenomen in het lesprogramma op 12 april.

Betrokken partijen

De Buitenlesdag werd georganiseerd vanuit het project Gezonde Schoolpleinen. Verschillende partners werken aan de coördinatie en uitvoering van het project: De Onderwijsagenda Sport, Bewegen en Gezonde Leefstijl (PO-Raad, VO-raad en de MBO Raad), Jantje Beton, IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) en RIVM Centrum Gezond Leven.

Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad:

Scholen spelen een belangrijke rol in het bevorderen van een gezonde leefstijl van kinderen. Buiten leren en spelen is hier een mooi voorbeeld van. Leerlingen presteren hierdoor beter en het is goed voor hun ontwikkeling. En het is ook nog eens ontzettend leuk!