Nieuws

In Trouw: bij coronabesmetting niet meer hele klas in quarantaine

Kinderarts en OMT-lid Karoly Illy vertelt in Trouw dat het OMT het ministerie van volksgezondheid adviseert om de corona-maatregelen in het onderwijs te versoepelen vanaf 20 september. De PO-Raad vindt het positief nieuws dat het OMT het veilig genoeg vindt om de quarantaine-regels op scholen te versoepelen. Eerder hebben we aandacht gevraagd voor de onwerkbare situatie voor scholen, ouders en leerlingen.

Veiligheid staat voorop, maar aan de start van het nieuwe schooljaar zien we dat op veel scholen hele klassen thuis kwamen te zitten vanwege een coronabesmetting. De huidige situatie is eigen voor iedereen een grote uitdaging: voor de leraren en schoolleiders die alles in korte tijd moeten organiseren voor online onderwijs, voor ouders die weer kinderen aan de keukentafel moeten helpen bij hun lessen, terwijl ze eigenlijk zelf moet werken en voor de kinderen zelf die natuurlijk het allerliefste op school les willen krijgen samen met hun klasgenootjes.

Huidige quarantaineregels bemoeilijken goede start van schooljaar

Het vraagt veel van schoolleiders en leraren om snel te moeten omschakelen naar online onderwijs. Zeker aan het begin van het schooljaar maken zij graag een goede start met alle leerlingen op school. Daarnaast zijn veel scholen net begonnen met de implementatie van de plannen van de middelen van het Nationaal Programma Onderwijs die beschikbaar kwamen om leervertraging door corona in te lopen. De huidige quarantaine-regels bemoeilijken een goede start van het schooljaar.

Maatregelen moeten uitvoerbaar zijn

Deze situatie vraagt veel van ons allemaal, van scholen, maar ook van ouders en kinderen, geeft PO-Raad voorzitter Freddy Weima aan in gesprek met BNR Nieuwsradio. Dat er sprake is van versoepelingen is positief nieuws, waarbij wel moet worden gekeken naar de uitvoerbaarheid voor scholen. Als versoepelen veilig kan, is dat mooi: “Er moet een risico-afweging komen waarbij niet alleen moet worden gekeken naar de gevaren van meer besmettingen, maar kijk ook naar de grote nadelen van het naar huis sturen van een hele klas. Klassikaal onderwijs is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het moet wel werkbaar zijn voor scholen. De medisch experts moeten kijken wat wel en niet kan, maar de PO-Raad denkt graag mee over de uitvoerbaarheid van deze maatregelen.”