Nieuws

Verlenging kerstvakantie met een week afstandsonderwijs

Het Outbreak Management Team (OMT) en het kabinet denken na over maatregelen om het aantal coronabesmettingen te laten dalen. Eén van de maatregelen die op tafel ligt is het verlengen van de kerstvakantie met een week afstandsonderwijs, zei minister Arie Slob (Onderwijs) tijdens het debat over onderwijs en corona in de Tweede Kamer. Slob benadrukte nogmaals dat het van groot belang is dat scholen open blijven.

De PO-Raad is geen voorstander van het verlengen van de kerstvakantie en is het met de minister eens dat het belangrijk is dat leerlingen naar school kunnen. Schoolsluiting heeft veel impact op leerlingen, leraren, schoolleiders en ouders.

Voorzitter van de PO-Raad Rinda den Besten: ,,Wat ons betreft is dit een allerlaatste redmiddel. We hebben in het voorjaar gezien dat de kansen op leerachterstanden voor leerlingen toenemen. En daarmee ook de kansenongelijkheid. De kwaliteit van online onderwijs is minder dan fysiek onderwijs. Leraren moeten onder de kerstboom het afstandsonderwijs weer in de steigers zetten en schoolleiders hebben ook enorm veel te regelen, waaronder devices, thuiswerk en noodopvang voor leerlingen met ouders in vitale beroepen en leerlingen met een kwetsbare thuissituatie.’’

Op 8 december hakt het kabinet een knoop door over de extra online lesweek. De PO-Raad houdt hierover contact met het ministerie. ,,We volgen natuurlijk de adviezen van het OMT en de besluiten van het kabinet. Maar we hopen voor leerlingen, leraren, schoolleiders en ouders dat het niet nodig is’’, zegt Den Besten.

Luister ook het interview van BNR Radio met Rinda Den Besten over een langere kerstvakantie.