Blog

Anko van Hoepen: ‘Een beroepsgroep om trots op te zijn!’

Het primair onderwijs staat vandaag een bijzondere en belangrijke dag te wachten. Te beginnen met vanochtend, als lessen op veel basisscholen in het land een uur later starten. Geen leuke maatregel, want het stelt scholen en ouders voor een flinke organisatorische klus. Maar wel een maatregel die volkomen te begrijpen is. Extra investeringen in het primair onderwijs voor een beter salaris en minder werkdruk voor leraren zijn hard nodig. En het wordt tijd dat de politiek dat nu eens gaat inzien.

Dank aan al die mensen die zich door middel van het ondertekenen van de petitie hard maken voor de toekomst van het primair onderwijs en daarmee voor de toekomst van hele generaties nieuwe kinderen.

Dat deze actie op brede steun van de maatschappij kan rekenen, blijkt wel uit het feit dat 350.000 mensen - waaronder ouders (45 procent), mensen uit het onderwijs (34 procent) en overige sympathisanten (21 procent) - de petitie van het PO-front ondertekend hebben. Drie. Honderd. Vijftig. Duizend. In amper drie weken tijd. En dan moet het precieze aantal nog bekend worden gemaakt vanmiddag. Een ongekend knappe prestatie! Dank aan al die mensen die zich door middel van het ondertekenen van de petitie hard maken voor de toekomst van het primair onderwijs en daarmee voor de toekomst van hele generaties nieuwe kinderen. En een groot compliment natuurlijk voor de initiatiefnemers van PO in actie.

Anderhalve week geleden nog riep staatssecretaris Sander Dekker op ons congres de sector op om wat trotser te zijn. Een Facebookgroep met meer dan 40.000 leraren, een petitie die meer dan 280.000 keer wordt ondertekend, een prikactie die volledig wordt mogelijk gemaakt door alle betrokkenen en vanmiddag een Malieveld vol leraren, schoolleiders, -bestuurders en ouders die voor het lerarenvak opkomen. Volgens mij zit het met die trots wel goed! De hele maatschappij ziet en vindt dat het beroep ertoe doet en dat daar een passende financiële waardering bij hoort.

Een massaal gesteunde noodkreet als deze kan niet worden afgedaan met ‘een glas, een plas en alles bleef zoals het was’.

Want wat een krachtig, niet te negeren, signaal geeft de sector vandaag af aan Den Haag als de petitie vanmiddag om 16:30 uur op het Malieveld wordt overhandigd aan verschillende politici. De boodschap aan hen – in het bijzonder aan de partijen die onderhandelen over een nieuwe regering – is duidelijk: het nieuwe kabinet moet flink investeren in het primair onderwijs. Zie ook de open brief die het PO-front aan informateur Herman Tjeenk Willink heeft gestuurd.

Hoe nu verder? Het moge duidelijk zijn dat niets doen geen optie is. Een massaal gesteunde noodkreet als deze kan niet worden afgedaan met ‘een glas, een plas en alles bleef zoals het was’. Het feit dat Dekker op ons congres de verwachting uitsprak dat een nieuw kabinet extra zal investeren in het primair onderwijs en de belofte van Lodewijk Asscher dat als er op Prinsjesdag nog geen nieuw kabinet zit, het demissionaire kabinet de salarissen van leraren zal verhogen, zijn hoopvolle signalen. Het spel is op de wagen. Maar nu is het wel zaak dat dit resulteert in extra investeringen. Tot die tijd zullen we van ons laten horen. Het belooft voorlopig geen komkommertijd te worden.

Anko van Hoepen