Nieuws

Onderwijsgevenden in primair en voortgezet onderwijs krijgen voorrang bij coronatesten

Onderwijsgevenden in het primair en voortgezet onderwijs krijgen voorrang bij het testen op corona. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag 11 september bekendgemaakt. De minister geeft hiermee gehoor aan de oproep van onder andere de PO-Raad om onderwijsgevend personeel voorrang te verlenen.

Onderwijsgevenden in het basisonderwijs, speciaal (basis)onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs krijgen voorrang op het testen op het coronavirus bij de GGD-teststraten. Om de druk op de testcapaciteit beheersbaar te houden, is voorrang alleen aan de orde voor personen die nodig zijn om te voorkomen dat leerlingen geen onderwijs krijgen.

Op korte termijn wordt de procedure voor het versneld testen nader ingevuld en bekend gemaakt. Dit gebeurt in overleg met de PO-Raad, VO-raad en AVS.

De PO-Raad pleitte deze maand met de onderwijsbonden, VO-raad en andere onderwijsorganisaties voor voorrang voor onderwijspersoneel bij het testen op corona. Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, is opgelucht dat de voorrang nu geregeld is: “Wij kregen de afgelopen weken noodkreten uit het hele land. Veel bestuurders, schoolleiders en teams zitten met hun handen in het haar; scholen moeten nu al vaak klassen voor meerdere dagen naar huis sturen omdat leraren thuiszitten in afwachting van een coronatest en de uitslag. In sommige gevallen duurt dat wel vijf tot zes dagen. En ook scholen werden alweer gesloten omdat er geen leerkrachten meer waren. Dit gaat nu gelukkig beperkt worden tot maximaal 1 à 2 dagen."

De PO-Raad hoopt natuurlijk dat binnenkort iedereen in Nederland snel getest kan worden. Met name in de kinderopvang en het mbo is dat belangrijk, maar ook voor andere mensen en andere sectoren. De sectororganisatie begrijpt echter dat dit nog tijd kost en dat het kabinet in deze schaarste moeilijke keuzes moet maken welke vitale beroepen met voorrang kunnen worden getest. Daarbij is niet alleen gekeken naar de impact van grote groepen kinderen die meerdere dagen thuis zitten, maar bijvoorbeeld ook naar het aspect van de leerplicht. Den Besten: “We zijn ervan overtuigd dat de mensen in het primair en voortgezet onderwijs zorgvuldig omgaan met de voorrang. Het doel is echt dat de leerplichtige leerlingen zoveel mogelijk naar school kunnen en de ouders hun werk kunnen doen.  Wij zullen met de VO-raad, AVS en de andere onderwijsorganisaties het maximale doen om de uitvoering van deze procedure te faciliteren en te ondersteunen.”