Nieuws

Rapportage Volkskrant: ‘Basisschool in een slooppand’

De Volkskrant besteedt vandaag aandacht aan de huisvestingssituatie van basisschool De Ontdekkingsreis in Doorn. Oftewel: ‘de gammelste school van het land’. De rapportage geeft weer hoe de gemeente al zeven jaar in een beschimmeld afbraakpand zit, terwijl de gemeente Utrechtse Heuvelrug voorhield dat het tijdelijk was. De PO-Raad spreekt in de krant schande van het optreden van de gemeente.

Basisschool De Ontdekkingsreis in Doorn zit nu al zeven jaar in een beschimmeld afbraakpand. Quotes als ,,Als ik hier een dag geweest ben, stinkt mijn haar naar schimmel” en ,,Soms moeten we in de vakantie terugkomen om te dweilen’’, tonen aan in wat voor schoolgebouw de leerlingen van de school les krijgen. De school zou snel een definitieve locatie in Driebergen toegewezen krijgen, misschien zelfs met nieuwbouw. Maar die definitieve locatie is niet in zicht. Onlangs werd bekend dat de school het pand per 1 augustus zelfs moet verlaten. Waar de school dan heen kan gaan is nog onzeker.

De PO-Raad spreekt in de krant schande van het optreden van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. ,,Zo’n situatie hebben we nog nooit meegemaakt, gemeenten moeten ervoor zorgen dat kinderen les krijgen in een gebouw dat geschikt is voor onderwijs. Daar is hier geen sprake van. Gemeenten zijn wettelijk verplicht om een scholen een geschikt schoolgebouw aan te bieden’’.

Scholen en gemeenten liggen regelmatig overhoop over huisvesting, meldt de Volkskrant. In de hoop dat een initiatief sneuvelt, doen sommige gemeenten er lange tijd over voordat ze een nieuwe school een pand toekennen. Ook bakkeleien scholen en gemeenten vaak over onderhoudskosten. Volgens de wet is de gemeente verantwoordelijk voor nieuwbouw en de school voor het onderhoud. Daartussen ligt echter een vaag gebied: wie betaalt levensverlengende renovatie?"

Om meer duidelijkheid te scheppen, pleit de PO-Raad er daarom al langer voor om in de wet vast te leggen wie verantwoordelijk is voor renovatie.

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten