Nieuws

Scholen na kerstvakantie weer open, PO-Raad blij met kabinetsbesluit 

Het kabinet heeft besloten dat scholen in het primair onderwijs hun deuren weer mogen openen vanaf maandag 10 januari. Op scholen blijven dezelfde corona-maatregelen gelden als voor de kerstvakantie. De PO-Raad is blij met het kabinetsbesluit en gaat graag met het nieuwe kabinet in gesprek over een coronastrategie voor de langere termijn.  

PO-Raad voorzitter Freddy Weima: ,,Ik ben blij dat het kabinet heeft besloten dat scholen weer kunnen openen na de kerstvakantie. Samen met klasgenoten naar school gaan is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.” 

Lange termijn aanpak corona en onderwijs 

Nu blijkt dat we langer last blijven houden van corona, is het van belang dat we beter voorbereid zijn. Volgens Weima is het tijd ons te richten op een coronastrategie voor de lange termijn: ,,Dit is geen houdbare en werkbare situatie voor het onderwijs. Lastminute besluiten zijn niet goed voor leerlingen, ouders en onderwijspersoneel. De PO-Raad vraagt het nieuwe kabinet om samen met scholen en schoolbesturen na te denken over hoe we scholen niet onverwacht hoeven te sluiten en hoe maatregelen meer in samenhang met elkaar genomen kunnen worden.” 

De belangrijkste coronamaatregelen voor scholen (deze zijn ongewijzigd): 

  • Onderwijspersoneel houdt 1,5 meter afstand van elkaar en werkt zoveel mogelijk thuis als zij geen bijdrage leveren aan het primaire proces. 
  • Dringend advies voor leerlingen in de bovenbouw van het po (vanaf groep 6) om mondkapjes te dragen in de gangen en bij het bewegen in de school. Voor leerlingen in het vso en voor onderwijspersoneel is het verplicht om mondkapjes te dragen bij het verplaatsen binnen de school. 
  • Dringend advies voor leerlingen in de bovenbouw van het po, leerlingen in het vso en onderwijspersoneel om twee keer per week een zelftest te doen. Het aanvragen van de gratis zelftesten kan via de online aanvraagmodule voor scholen

UPDATE 9 januari 2022

Na overleg tussen het RIVM en het ministerie van OCW zijn de quarantaineregels voor onderwijspersoneel en leerlingen aangescherpt. De protocollen worden zo spoedig mogelijk aangepast.

Wat betekent dit in de praktijk?

  • Bij een of twee gevallen in de klas: medewerkers en kinderen die als klasgenoot als nauw contact kunnen worden beschouwd van de besmette persoon hoeven niet in quarantaine, ongeacht of de besmette persoon een kind of medewerker is.
  • Bij drie of meer gevallen (zowel medewerkers als kinderen) binnen zeven dagen in de klas is er sprake van een uitbraak. De GGD zal adviseren dat de hele klas (vaste medewerker(s) en leerlingen) in quarantaine gaat, ongeacht of de persoon als immuun of niet-immuun wordt beschouwd.
Afbeelding banner corona

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten