Nieuws

Tweede Kamer akkoord met wet die privacy leerlingen beter regelt

Vanaf 1 augustus zijn voor het werken met digitale leermiddelen minder leerlinggegevens nodig. In plaats daarvan komen pseudoniemen die ervoor zorgen dat leerlingen niet herleidbaar zijn. Daarmee is de privacy van leerlingen beter geregeld. De Tweede Kamer is deze week akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat dit regelt, maar er zijn nog wel wat zorgen.

Zo wordt het gebruik van het pseudoniem (keten iD) niet wettelijk verplicht. De Kamer vreest dat het keten iD hierdoor onvoldoende toegepast zal worden. Ook mag de invoering van het keten iD het onderwijsproces niet verstoren, zoals in het begin van het schooljaar in het voortgezet onderwijs het geval was. Om deze redenen wil de Tweede Kamer jaarlijks geïnformeerd worden over de voortgang en het gebruik van het keten iD. Kamerlid Westerveld (GroenLinks) diende hiervoor een motie in die door staatssecretaris Dekker is overgenomen.
 

Om begin 2018 het keten iD uitgebreid te kunnen testen met scholen, educatieve uitgeverijen en distributeurs, is snelle behandeling van het wetsvoorstel door de Eerste Kamer nodig. De PO-Raad, VO-raad en de MBO Raad hebben met uitgeverijen en distributeurs afspraken gemaakt in het platform voor de educatieve keten (Edu-K).

 

Meer informatie?

Kijk op www.nummervoorziening.nl of lees ons eerdere bericht over het wetsvoorstel

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten