Nieuws

Samenwerking schoolbesturen en gemeenten staat als een huis

In de Noord-Hollandse gemeente Haarlemmermeer verloopt de samenwerking tussen schoolbesturen en gemeenten van een leien dakje. Zo zijn er op het gebied van huisvesting, renovatie en scholenonderhoud goede afspraken gemaakt. Opvallend, want elders in het land verloopt die samenwerking soms wat stroef. Rob van Ooijen (gemeente) en Paul Bronstring (schoolbestuurder) vertellen ze dit voor elkaar kregen.

Van Ooijen heeft jarenlange ervaring als beleidsadviseur voor de gemeente Haarlemmermeer. Onderwijshuisvesting is onderdeel van zijn portefeuille. Ook Bronstring is een ervaren bestuurder. Hij begon als directeur van een basisschool in de Haarlemmermeer en is inmiddels in diezelfde gemeente onderwijsbestuurder bij stichting JongLeren. Ook binnen zijn takenpakket valt huisvesting. Volgens de twee professionals treden de schoolbesturen en gemeente “als eenheid” op. Hoe dat komt? Een antwoord aan de hand van drie vragen:

Wat heeft de samenwerking te maken met krimp in de regio?

Van Ooijen: ‘Door krimp zijn schoolbesturen en de gemeente vaker op elkaar aangewezen. De dalende leerlingaantallen hebben namelijk grote gevolgen voor de schoolhuisvesting. Scholen sluiten of fuseren bijvoorbeeld regelmatiger. Daardoor moeten schoolgebouwen ook vaker worden gerenoveerd of een nieuwe bestemming krijgen. De gemeente beschikt over huisvestingsgelden, de besturen over middelen voor het onderhoud, zij moeten dus intensiever samenwerken.’

Lees het volledige artikel op de website leerlingdaling.nl >> 

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 en 14.00 – 16.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten