Nieuws

Programmaraad onderwijsregio's van start

In februari 2024 gaat de Programmaraad voor onderwijsregio’s van start. De voorzitter is Chris van Meurs en namens de PO-Raad neemt Ton Groot Zwaaftink zitting in de Programmaraad. Beide functies zijn vervuld na open werving. De Programmaraad gaat de vorming van onderwijsregio’s ondersteunen en de ervaringen in de praktijk ophalen.

Meer en betere regionale samenwerking is een belangrijke bouwsteen in de aanpak van het personeelstekort in het primair onderwijs. Vorig jaar zijn er daarom 27 voorloper-onderwijsregio’s aan de slag gegaan. Er is hierbij een lerend aanpak afgesproken. Om deze onderwijsregio’s te faciliteren en verder aan te jagen heeft OCW de ‘Realisatie Eenheid’ (RE) opgericht. Daarnaast gaat de Programmaraad van start om de verbinding met de praktijk te faciliteren.

De voorzitter van de Programmaraad, Chris van Meurs, is voorzitter van het College van Bestuur van OPSPOOR, een schoolorganisatie voor primair onderwijs in de regio Waterland en Oostzaan. Recent was Van Meurs interim-vicevoorzitter van de PO-Raad. Ton Groot Zwaaftink is voorzitter van het College van Bestuur Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs. Daarnaast is hij voorzitter van het Arbeidsmarktplatform Primair Onderwijs, een samenwerkingsverband van de sociale partners in onze sector.

Bekostigingsregeling

De PO-Raad voert ondertussen gesprekken met OCW over het herontwerp van de bekostigingsregeling voor de onderwijsregio’s. We nemen daarin de zorgen mee die we vanuit de praktijk horen. Een groot deel van de voorlopers die op dit moment bezig zijn met samenwerkingen in de regio, ervaart te veel bureaucratie en bestuurlijke drukte. Daarbij zien we dat het proces onder te grote tijdsdruk staat. De PO-Raad vindt dat meer ruimte nodig is om tot een werkbare samenwerking te komen.

De PO-Raad houdt intensief contact met de voorloper-regio’s, onder meer via een regulier overleg. Relevante signalen worden gedeeld met het ministerie en de landelijke organisaties die zijn betrokken bij de arbeidsmarktaanpak. We houden je hiervan op de hoogte. 

Klaslokaal

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten