Nieuws
-
Minister Arie Slob (Onderwijs) stelt nogmaals 3 miljoen euro beschikbaar voor de aanschaf van devices in de strijd tegen onderwijsachterstanden tijdens de coronacrisis. Besturen kunnen tot 15 december a.s. een aanvraag indienen bij SIVON, dat ook deze keer de devices inkoopt en verstrekt.
-
De Tweede Kamer wil extra steun voor leerlingen die dat nodig hebben nu de scholen het onderwijs weer opstarten. Scholen krijgen de ruimte om te onderzoeken wat nodig is om leerlingen passende hulp te bieden. Daarnaast gaat minister Arie Slob (Onderwijs) kijken naar de mogelijkheden voor les op afstand aan thuiszitters.
-
PO-Raad, VO-raad, SIVON, de ministeries van OCW, EZK en BZK, de Alliantie Digitale Samenleving en NLDigital werken samen om maatschappelijke initiatieven en donaties van bedrijven te koppelen aan de vraag naar devices in het primair en voortgezet onderwijs. SIVON inventariseert en bundelt de nog bestaande vraag in het onderwijs. Daarvoor heeft SIVON een aanmeldformulier op haar website. Aanmelden kan tot 8 april 2020 12.00 uur.
-
Zet je ICT in binnen je school of bestuur? En wil je graag een volgende stap zetten, of leren van anderen? Houd ‘Samen Slimmer Leren’ dan in de gaten. Dit nieuwe programma van de PO-Raad stimuleert de toepassing van ICT binnen het primair onderwijs. De resultaten hiervan kun je vinden op www.slimmerlerenmetict.nl.
-
Digitale leermiddelen worden mogelijk goedkoper. De Europese Commissie besloot dinsdag dat de btw voor digitale publicaties omlaag gaat van 21 naar 6 procent. De vraag is nu of ook digitale leermiddelen hiertoe behoren. De PO-Raad maakt zich hier al jaren hard voor. Het hoge belastingtarief staat investeren in moderne, digitale leermiddelen in de weg.
-
Het Algemeen Dagblad schrijft dat honderden basisscholen last hebben van een storing bij ‘digitale leshulp’ Snappet. In een reactie laat de PO-Raad weten veel voordelen te zien van digitale leersystemen. Voorwaarde is dat het wel moet werken en de benodigde infrastructuur op orde is.
-
Hoe kun je ICT optimaal inzetten bij gepersonaliseerd leren? Op welke manier bevorder je de deskundigheid van leraren op het gebied van digitale geletterdheid? Leven dit soort vragen ook bij u? Volg dan deze negen scholen online. Zij delen dit jaar hun ervaringen en leermomenten via de nieuwe website: www.slimmerlerenmetict.nl.
-
Scholen hebben moeite om overzicht te krijgen in het leermiddelenaanbod op de markt en vinden het lastig om de onderwijsvisie te vertalen naar een leermiddelenbeleid. Daardoor kiezen ze vaak nog voor leermiddelen en nieuwe lesmethoden die hun streven naar maatwerk in de klas niet optimaal ondersteunen. Dit blijkt uit de onlangs gepubliceerde Verkenning proces leermiddelenkeuze.
-
U hoeft het wiel niet altijd opnieuw uit te vinden: tal van (basis)scholen en besturen delen graag hun ervaringen. Kijk eens op de digitale Inspiratiekaart ICT & Onderwijs. Hierop vindt u interessante voorbeelden uit het hele land over de toepassing van ICT in het onderwijs. Vast ook bij u in de buurt.
-
Het gebruik van digitale oefenprogramma’s in het basisonderwijs levert overwegend positieve resultaten op voor de leerprestaties. Daarnaast werkt het goed als leraar en leerling de controle over het leerproces delen en afwisselen. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden en Oberon.