Interview

Schoolbestuurder Remco Prast: ‘We moeten heilige huisjes omverwerpen als dat beter is voor kinderen’

,,Om eerlijk te zijn was ik aanvankelijk niet van plan om mij heel hard in te zetten voor de PO-Raad. Ik miste een krachtig, gemeenschappelijk geluid’’, zo trapt Prast af. ,,Toen meerdere collega-bestuurders mij op het impactteam wezen besloot ik me aan te melden. Ook vanuit de gedachte dat als ik iets wil veranderen, ik zelf in actie moet komen.’’ Een gesprek over urgentie, regie pakken en het belang van een eenduidig verhaal.   

Het Impactteam Stelsel en Professionalisering werkt, in samenwerking met de Verenigingscommissies, aan een Kwaliteitsagenda. Op de komende regiobijeenkomsten gaan de leden van de PO-Raad hierover in gesprek. Remco Prast, bestuurder van Blosse en lid van het Impactteam Stelsel en Professionalisering, hoopt dat de vereniging de Kwaliteitsagenda omarmt. 

Prast begrijpt dat er met argusogen naar de sector gekeken wordt. ,,Het ontbreken van een gemeenschappelijk geluid is écht iets waar we mee aan de slag moeten. Dit maakt ons als sector niet krachtig en onbetrouwbaar. Natuurlijk mogen er nuances zijn, maar op hoofdlijnen moet er wel één verhaal uitkomen. Ook het ‘we-gevoel’ binnen de vereniging kan steviger. We worden nu uitgespeeld door de beleidsmakers en dat is juist wat we niet willen. Ik vind dat we de hand in eigen boezem moeten steken, we hebben deze situatie zelf laten ontstaan.”    

,,Gelukkig zijn er veel leden die dit willen veranderen. Ik zie dit in de Verenigingscommissies, binnen het impactteam maar ook bij andere collega’s. Het besef dat we het met alleen hard werken niet redden wordt steeds groter. Net als de wil om regie te pakken, verantwoordelijkheid te nemen en dit goed zichtbaar te maken. Voor onze leerlingen, de maatschappij, onze professionals én elkaar. Als impactteam hebben we samen met de Verenigingscommissies een concept Kwaliteitsagenda opgesteld. Met deze agenda laten we zien hoe we werken aan kwaliteit en onze professionaliteit.”  

Show, don’t tell 

Prast over het vak bestuurder: ,,Er is niet één knop waar je aan kunt draaien, dit maakt uitleggen lastig. Daarom is het des te belangrijker om te laten zien dat dat we serieus met onszelf aan de slag zijn.’’  

Over wat dit voor de vereniging betekent antwoordt Prast: ,,Als je ergens lid van bent hoort hier ook een bepaalde houding en gedrag bij. Als individu krijg je misschien niet altijd je zin maar het is wel belangrijk dat je het grote gemeengoed uitdraagt. Maar in een vereniging zorg je ook voor elkaar en help je daar waar het niet goed gaat. We dragen samen verantwoordelijkheid en die solidariteit moeten we als sector ook uitdragen.”    

‘Het ‘oude’ besturen is dan ook wel een beetje passé’, vervolgt Prast. ,,Ik denk dat het onderwijs straks echt iets anders vraagt. Pas als het ons lukt om ons beter te verenigen kunnen we de vertaalslag maken naar goed onderwijs. Wanneer is het passend en inclusief, wat doen we dan en wat betekent dit voor ons als PO-Raad? Wat beloven wij onze professionals, waar staan we samen voor? Het gaat ons zo enorm helpen als we hier met zijn allen eenduidig in zijn.”   

Vijf over twaalf 

,,Als dan blijkt dat het omverwerpen van heilige huisjes beter is voor onze kinderen, dan is dát wat we moeten doen. Als we niet uitkijken bepaalt Den Haag straks wat goed onderwijs is, wat kwaliteit is en hoe we ons moeten organiseren. Daar moeten we niet op willen wachten. Het is niet voor vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf. En gelukkig zien steeds meer leden de urgentie om aan de slag te gaan.”  

Afrekencultuur 

,,Wat het nog ingewikkelder maakt is dat mensen nog maar moeizaam hun nek durven uit te steken. In onze afrekencultuur moet alles meetbaar en tastbaar zijn. Het gaat tegenwoordig meer over lijstjes dan over leerpotentieel. Maar het wordt beter als we gezamenlijk onze nek durven uitsteken. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is tijd om over onze eigen schaduw heen te stappen.”

Kwaliteitsagenda op de regiobijeenkomsten 

De Kwaliteitsagenda wordt aan de Algemene Ledenvergadering in november voorgelegd. Het eerstvolgende moment om mee te praten is op de komende regiobijeenkomsten. Bekijk de data en locaties en meld je aan.   
Leden zouden dit niet mogen missen vindt Prast: ,,Ik denk dat schoolbesturen er moeten zijn, en masse. Nadenken over hoe we ons als sector en als bestuur opstellen, tegen het licht van alle uitdagingen die er zijn. Als je je vak serieus neemt is dit het moment.”  

Reageren? 

Wil je reageren op dit interview? Graag! Stuur je bericht naar kwaliteitsagenda@poraad.nl  

foto van Remco Prast

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten