Nieuws

Schoolleiders krijgen meer tijd voor studie

Schoolleiders in het basisonderwijs krijgen meer tijd om te studeren. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs trekt de komende jaren 40 miljoen euro (2017-2022) uit zodat schoolleiders vervangen kunnen worden wanneer ze zelf in de collegebanken zitten. ‘Dit biedt schoolleiders de kans om een master te halen en biedt jong talent de kans om ervaring op te doen als schoolleider’, aldus Dekker afgelopen zaterdag op de eerste Nationale Schoolleiders Top voor het po in Utrecht.

‘Schoolleiders zijn het fundament onder ons onderwijs. Daarom is hun opleiding ook zo belangrijk’, zei Dekker. ‘Bovendien maken schoolleiders het verschil voor veel docenten, leerlingen en ouders. Ze smeden hechte teams, zorgen dat leraren de ruimte en het vertrouwen krijgen om hun werk goed te doen.’

Schoolleiders krijgen nu al geld voor hun professionalisering, vanuit de cao-afspraken. Maar het komt volgens staatsecretaris Dekker nog te vaak voor dat een opleiding niet doorgaat of erg veel eigen tijd vergt, omdat er geen vervanging is. Dat knelpunt wil het ministerie oplossen. De verwachting is dat jaarlijks 250 schoolleiders gebruik kunnen maken van de tegemoetkoming.

Professionalisering van schoolleiders is ook voor de PO-Raad een belangrijk thema. Daarom heeft de PO-Raad samen met de Algemene Vereniging van Schoolleiders, het schoolleidersregister voor het primair onderwijs en NL2025 meegewerkt aan de eerste Nationale Schoolleiders Top voor schoolleiders in het basisonderwijs.  

In Utrecht kwamen zaterdag meer dan vijfhonderd basisschoolleiders bijeen. Onder andere minister-president Rutte, schaatstrainer Gerard Kemkers en CEO van bol.com Daniel Ropers sloten aan om met de schoolleiders mee te denken over hun ambities en plannen.