Nieuws

Vijf nieuwe erkende partnerschappen Samen Opleiden in het primair onderwijs

Vijf partnerschappen Samen Opleiden in het primair onderwijs kregen deze week een positieve beoordeling en hebben zich hiermee met succes doorontwikkeld tot een erkende opleidingsschool.

Nieuwe partnerschappen Samen Opleiding krijgen eerst een aspirantstatus. Na vier jaar nemen ze vervolgens deel aan een beoordelingsgerichte peer review. Dit wordt georganiseerd door de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I), een expertisecentrum op het gebied van overheidssubsidies. Dit voorjaar was het de beurt aan de partnerschappen die gestart zijn in 2019. 

Voor de peer review leverde elke aspirant-partnerschap een dossier aan waarover zij tijdens de bezoekdag in gesprek ging met een panel van drie experts van de commissie Peer Review Samen Opleiden/DUS-I. Het panel beoordeelde op basis van het dossier en de gesprekken of de aspirant-opleidingsschool de basiskwaliteit gerealiseerd heeft op de vier waarborgen zoals beschreven in het Kwaliteitskader Samen Opleiden en Inductie

Vijf erkende partnerschappen

De nieuw erkende partnerschappen uit het primair onderwijs zijn:

 1. Opleidingsschool Veelzijdig opleiden voor diversiteit
  Penvoerder: Onderwijsgroep Punt Speciaal, Arnhem/Nijmegen
 2. Opleidingsschool SAMEN
  Penvoerder: Stichting Katholiek Onderwijs Lelystad Flevoland, Lelystad/Drongen
 3. Samen Opleidend Leren
  Penvoerder: Stichting Pallas, Leiden
 4. Samen Opleiden Noord-Holland
  Penvoerder: Agora, stichting voor bijzonder primair onderwijs, Alkmaar en omgeving
 5. Opleidingsschool Zuidwest
  Penvoerder: Stichting HZ University of Applied Science, Zeeland

Samen Opleiden & Professionaliseren

Binnen een partnerschap Samen Opleiden werken lerarenopleidingen en scholen nauw samen om aanstaande leraren voor te bereiden op de onderwijspraktijk. Samen leiden zij studenten voor een groot deel in de praktijk van de scholen op tot leraar. Het streven is om in 2030 alle studenten van lerarenopleidingen op te leiden binnen partnerschappen Samen Opleiden. Zie voor meer informatie over Samen Opleiden de website van het Platform Samen Opleiden & Professionaliseren.
 

kinderen in de klas hand opsteken

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten