Nieuws

Stijging aantal pabo-inschrijvingen druppel op gloeiende plaat

Voor het eerst in jaren is het aantal nieuwe aanmeldingen voor de pabo gestegen, van 6.144 naar 6.610. Dat meldde NOS Nieuws gisteren. De PO-Raad is er erg blij mee, al is het nog maar een druppel op een gloeiende plaat. Tegen de tijd dat de huidige instromers zijn afgestudeerd, kampt de sector nog altijd met een tekort van duizenden leraren, zo is de verwachting.

PO-Raad voorzitter Rinda den Besten: ,,Natuurlijk zijn we blij te horen dat na een jarenlange daling, nu eindelijk méér jongeren zich hebben ingeschreven bij de pabo. Terecht ook, want het is een prachtig en belangrijk vak. Maar willen we écht iets doen aan het dreigende lerarentekort, dan zet dit aantal nog onvoldoende zoden aan de dijk.”

Gapend gat

Als er niet veel meer mensen bijkomen is er in 2020 een tekort van ruim 4.000 leraren en schoolleiders. In 2025 kan dat tekort oplopen naar 10.000, zo werd onlangs bekend uit de Arbeidsmarktanalyse PO. Het tekort komt doordat veel mensen met pensioen gaan en doordat de instroom op de pabo veel te laag is.

Om het gapende gat te vullen, moeten dus significant meer mensen voor een carrière in het onderwijs gaan kiezen, zodat scholen weer ‘iets te kiezen’ hebben. Volgens de sectororganisatie zijn een eerlijk salaris en verlaging van de werkdruk essentieel bij het aantrekkelijker maken van het beroep en het terugdringen van het tekort. Daarvoor is 1,4 miljard euro nodig van een nieuw kabinet. Zelf moet de sector dan aan de slag met het bieden van meer doorgroeimogelijkheden voor leraren met ambitie.

Acute problemen

Maar dat is de lange termijn. Den Besten: ,,Om acute problemen op te lossen zullen we het moeten hebben van zij-instromers en van pensioengerechtigde leraren die langer door willen werken. En we moeten startende leerkrachten vast weten te houden.’’

Uit een ander vaatje

Daarnaast werkt de PO-Raad mee aan alternatieve opleidingsroutes naar het lerarenvak. Zo trekt de Radboud Universiteit Nijmegen op dit moment al vwo’ers aan met een universitaire lerarenopleiding. Ook pleit de PO-Raad voor goede opleiding en begeleiding van zij-instromers op maat, zodat het aantrekkelijker wordt voor mensen uit andere sectoren om zich te laten omscholen tot leraar.

Zie ook