Expertise

Luister de podcast Innovatielab Schoolblijvers

Goed personeel in je schoolteam houden is belangrijk in een tijd van grote personeelstekorten. In het Innovatielab Schoolblijvers gaan onderwijscollega’s samen op zoek naar mogelijkheden om meer ‘schoolblijvers’ te creëren.  In deze vierdelige podcastdocumentaire van de PO-Raad en Ynnovate hoor je hoe we in het Innovatielab Schoolblijvers het Wicked Problem van het lerarentekort aanpakken. Van uitzoeken wat het échte probleem is, tot inleven in de doelgroep. En van ideeën bedenken en testen naar een waar ideeën-jat-festijn.

 1. Aflevering 1: Wat is het probleem?

  "If I had an hour to solve a problem I'd spend 55 minutes thinking about the problem and five minutes thinking about solutions.”, aldus Albert Einstein. En dat is precies wat de deelnemers in deze eerste live bijeenkomst hebben gedaan.  In deze eerste aflevering van de podcastdocumentarie hoor je, onder andere de onderzoekers en experts Roosmarijn Schelvis (Amsterdam UMC) , Mirjam Keyser (Fontys Hogeschool), Devorah van den Berg (CAOP) en Paul Baan (Klassewerkplek), over hun kijk op het behoud van leraren. Ook krijg je een inkijkje in de dynamiek van de eerste live bijeenkomst van het Innovatielab. 

  Beluister de podcast op Spotify 

 2. Aflevering 2: Leef je in

  Nadat de meest urgente knelpunten tijdens de vorige bijeenkomst zijn verzameld is het tijd voor de groep om zich in te leven in de doelgroep. Met verschillende leraren en schoolleiders in de teams krijgen de deelnemers al snel een eerste beeld, maar om tot echte oplossingen te komen is dat niet genoeg. Dus worden er nog meer leraren gebeld, schoolleiders bevraagd, feiten gecheckt en aannames weerlegd. Luister in aflevering 2 hoe dat inleven eraan toeging en waarom je dus toch de telefoon moet oppakken, ook als je dat spannend vindt. 

  Beluister aflevering 2 op spotify 

 3. Aflevering 3: Ideeënstorm

  Onze zoektocht is al over de helft. Je bent inmiddels aanbeland in de derde aflevering, die we liefkozend 'De Ideeënstorm' hebben genoemd, naar de gigantische hoeveelheid ideeën die er gegenereerd zijn. De 60 professionals zijn weer bij elkaar gekomen, in een live bijeenkomst. Ze bedachten in totaal zo'n 600 oplossingen voor de 4 vraagstukken, daar hebben ze een selectie uit gemaakt en de beste ideeën zijn uitgewerkt tot een test-waardig prototype. En terwijl wij hier de Podcast luisteren, zijn de deelnemers in hun eigen organisaties die prototypes aan het testen. Benieuwd hoe ze daar gekomen zijn? Luister snel mee! 

  Beluister aflevering 3 op spotify 

 4. Aflevering 4: Pitchevent

  En dan zijn we nu aanbeland bij de laatste aflevering van onze reis in het Innovatielab Schoolblijvers. Van onderzoeken in aflevering 1 en 2, naar ideeën bedenken in aflevering 3 tot daar waar we nu staan: het ideeën-jat-festijn. En een feest is het zeker. Een zaal vol deelnemers én nieuwsgierige mensen uit het vakgebied die willen weten hoe het gaat aflopen! Ben jij op zoek naar ideeën voor het oplossen van het lerarentekort? Luister dan snel de laatste aflevering van de podcast Innovatielab Schoolbijvers.

  Beluister aflevering 4 op Spotify 

Meer weten over het Innovatielab? Bekijk ons blog. Na elke bijeenkomst lees, zie of hoor je hier de belangrijkste inzichten . Laat je inspireren en en kom regelmatig terug!

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten