Nieuws

Kabinet maakt 400 miljoen vrij voor stijgende vaste lasten scholen en cultuur

Het ministerie van OCW krijgt een noodfonds van 400 miljoen euro per jaar voor instellingen die in financiële nood komen door de energiecrisis, zo blijkt uit de Najaarsnota die minister Kaag (Financiën) gisteren publiceerde. Het is nog onduidelijk of er een vast bedrag is ingecalculeerd voor het primair onderwijs: het bedrag is bedoeld als vangnet voor alle instanties die vallen onder OCW.

In de afgelopen maanden trok de PO-Raad regelmatig aan de bel bij het kabinet omdat scholen werden geconfronteerd met snel stijgende energiekosten op een steeds grilliger markt. Vooral schoolbesturen die – conform de wens van het kabinet – hun contracten bij Gazprom hadden beëindigd zagen zich geconfronteerd met enorme prijsstijgingen in een zoektocht naar een nieuwe energieverstrekker.

“Maar ook andere scholen hebben hulp nodig. Iedere partij die aan het eind van zijn energiecontract zit en zich afvraagt of ze straks moeten kiezen tussen energie of personeel. Zij hebben straks hopelijk een reddingsboei via dit fonds,” zegt voorzitter Freddy Weima.

Of de 400 miljoen euro die het kabinet beschikbaar stelt voldoende is om iedere partij te helpen, valt nog te bezien: het geld is bedoeld voor alle onderwijssectoren, de cultuursector en de publieke omroep. Weima: “We snappen ook in het PO dat de middelen van ons kabinet eindig zijn en hebben nadrukkelijk verzocht om een reddingsboei voor de partijen die er echt eentje nodig hebben. Dus we kunnen positief zijn over dit nieuws. Ik reken erop dat we binnenkort meer duidelijkheid krijgen over de voorwaarden waaronder schoolbesturen een beroep kunnen doen op het geld.”

De thermostaat wordt omlaag gedraaid

Onze professionals staan voor je klaar

Stel je vraag of zoek een opleiding

Contact met de Juridische Helpdesk

Heb je een juridisch vraag? Als lid van de PO-Raad kun je via de pagina van de Juridische helpdesk je vraag stellen op Mijn PO-Raad (na het inloggen in het ledenportaal).

Voor dringende vragen bel met 030 - 31 00 933. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 – 12.00 uur.

Helpdesk 2 mensen praten