Nieuws

AVS en PO-Raad: voeg extra afnameweek toe voor doorstroomtoets

De AVS en de PO-Raad pleiten in een brief aan minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) voor het toevoegen van een extra afnameweek aan de afnameperiode voor de doorstroomtoets. Beide organisaties ontvingen vele signalen uit het zuiden van het land dat de doorstroomtoets en carnaval op school zich niet laten combineren.

Zowel de doorstroomtoets als carnaval/vastelaovend zijn belangrijke momenten voor leerlingen en hun ouders. Uit de leerlingen wordt bijvoorbeeld een prins en prinses met adjudanten gekozen. Tegelijkertijd is het essentieel dat leerlingen zich in alle rust kunnen voorbereiden op de doorstroomtoets.  Door een extra afnameweek (week 5) toe te voegen aan de afnameperiode kunnen alle scholen goede voorwaarden creëren voor leerlingen bij de afname van de doorstroomtoets. 

Omdat in 2026 de afnameperiode van de doorstroomtoets en carnaval opnieuw samenvallen, vragen de PO-Raad en AVS de minister te onderzoeken op welke wijze hier in de toekomst op geanticipeerd wordt.

Kamermeerderheid ook voor extra week

Eerder vandaag riepen ook D66, PVV, CDA, SP, GroenLinks-PvdA en BBB minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs, VVD) in het AD op om een extra week toe te voegen. Initiatiefnemer van de oproep is D66-Kamerlid Kiki Hagen. 

Meubilair

Downloads

Brief PO-Raad en AVS aan minister Paul - combinatie doorstroomtoets en carnaval (september 2023)
PDF, 209.88 kB